Update: 06 Agustus 2016 02:59:25
Login ku Akun Facebook

Pangréana Fikmin

Pangaléwohna

Koméntar ti Kanca

Ahad, 19 Maret 2017 16:02
Yusuf S. Martawidénda: " Naha akun sim kuring dina web ieu janten aya dua. Nu hiji namina : Yusuf S Martawidenda Nun hiji deui namina : Yusuf S. Martawidénda nu hiji teu ngangge curek. Nuhiji deui ngangge curek dina e-na. TAPI NU LENGKEP DATA PROFILNA AKUN NU E-NA TEU NGANGGE CUREK HATUR..."
Salasa, 14 Maret 2017 16:22
Abdul Haris: " Alhamdulillah, kotrétan téh, tiasa katawis deui dina web. Hatur nuhun, Kang Dan...."
Kemis, 16 Fébruari 2017 12:29
Hamim Wiramihardja Coèlho: " Naha sesah geuningan bade ngeusian profil teh......."
Senén, 16 Januari 2017 06:47
Kang Mohen: " Sampurasuun..."
Ahad, 08 Januari 2017 23:29
Roni Rohendi: " Assalamualaikum, ngiring ngaderes palih..."
Rebo, 04 Januari 2017 07:41
Aris Siswanto: " ..."
Rebo, 04 Januari 2017 03:02
Elan Sudjanamihardja: " datang katimgal tarang tea meureun nya. nya bade ngiringan didieu yeuh da geuning ari nyiar pangarti mah tue aya watesna, boh umur atanapi tempat, sugan we aya paedah sareng mangpaatna. sim kuring ti aachen, jerman watesan ka walanda sareng belgia, elan sudjanamihardja, ari di aachen mah barudak mahasiswa nyarebatna..."
Ahad, 01 Januari 2017 22:33
Ridwan Melodian Plain: " Sampurasun..."

Koméntar Kanca • Tatang Sumarsono


Nu kasair ku FBS, Tatang Sumarsono geus nyerat 4.165 koméntar. Runtuyanana aya di handap, dumasar kana waktu panganyarna. Dipidangkeun per kaca 50 koméntar.
29 Juli 2012 17:06:37
Tatang Sumarsono ngoméntaran Fikmin "Grafis" kénging anjeunna.

Jih, Jang Rudi Riadi mah bangun kakantun info. Eta panginten sok luas-los.

29 Juli 2012 15:38:53
Tatang Sumarsono ngoméntaran Fikmin "Grafis" kénging anjeunna.

Mang Hadi Aks, tulisan Emang di luhur ku uing masih knh diimeutan, bisi aya nu kaliwat macana ngeunaan KF pacorok kokod jeung FBS.

29 Juli 2012 14:54:57
Tatang Sumarsono ngoméntaran Fikmin "Basisir Panineungan" kénging 'Eboed' Eman Budiman

Kumaha mun keur ngagolr di basisir kitu th, Ang, ujug-ujug aya tsunami?

29 Juli 2012 08:08:53
Tatang Sumarsono ngoméntaran Fikmin "Grafis" kénging anjeunna.

Perkara "sigana ku mindengna KF kopdaran jadi nu sok ngariung teh kawas anu geus ngarasa ngawasa lapak FBS oge", tah uing teu nyaho ta mah. Kitu deui salila ngariung jeung kanca-kanca, ieu mah ceuk persepsi uing, asa teu karampa tepi ka lebah dinya. Nya, da ari urusan persepsi mah bisa bda ktang.

29 Juli 2012 07:44:35
Tatang Sumarsono ngoméntaran Fikmin "Grafis" kénging anjeunna.

Lantaran disabit-sabit, asa sakuduna uing mairan. (1) Riungan di YPK ta mah ukur salah sahiji bentuk kopdar para fikminer. YPK ukur salah sahiji alternatif tempat; hartina bisa di tempat sjn, jeung kungsi diayakeun di tempat sjn. Tujuan ngariung th pikeun silaturahmi produktif anu patali jeung fikminer (silih simbeuh kaweruh, atawa palatihan enggoning ningkatken kreativitas, atawa bentuk sjnna anu simbioseu mutualistik dina rupa-rupa widang kahirupanupamana uing ngajual foto ka nu pesen, atawa nawarkeun produk, atawa ajakan nyieun koperasisatungtung teu nyimpang tina wet). Lian ti ta, riungan di YPK th sugan wa aya mangpaatna pikeun kamekaran lapak FBS, upamana ku ngasongkeun saran atawa milu ngawewegan eksistensi FBS najan teu sacara langsung. (2) Komunitas Fikminer (KF), ta ukur alternatif wadah dina ngokolakeun jeung ngeusian kopdar, lain ngaran pikeun lapak. Jadi, ceuk uing, mun ngabandingkeun FBS jeung KF, ta teu nyambung, da bda kahananana, bda garapan gawna, bda udaganana. FBS ngokolakeun lapak, KF mah ngurus kagiatan anu patali jeung aktivitas fikminer, upamana ngayakeun gempungan boh nu rutin boh nu kalan-kalan, nangtukeun jadwal latihan mun aya nu ngajak manggung, ngayakeun kagiatan enggoning ngarojong palatihan atawa pameran, ngayakeun kunjungan atawa saba budaya, jeung kagiatan antar pribadi sjnna (mun aya papait, atawa nungkukan walimahan, upamana). Geus dipancegkeun ti awalna knh, KF aya dina payung FBS. Pangurus KF ayeuna tacan definitif, kark saheulaanana (care taker). Tatapakan KF tacan enya-enya jinek, da nu ayeuna kark kapikiran mah kark prinsip pokona wungkul. Bakal aya lngkah ka dinya, nyusun tatapakan anu jelas, jeung nangtukeun personaliana sacara definitif. Ayeuna mah kark dina proses ngabaladah.
Perkara ayana tma jeung judul fikmin anu sarua (Gosip Anyar jeung sajabana), ta lain produk KF, da lain wilayahna mun kudu ngurus nu kitu mah. ta mah ideu pribadi-pribadi, tur taya hubunganana jeung riungan di YPK. Hanas di antara nu boga ideu atawa anu nulis fikmin samodl kitu sok milu ngariung di YPK, ta mah bisa wa. Jadi, riungan di YPK tong dipatalikeun ka dinya.
Kitu, anu uing nyaho mah.

28 Juli 2012 18:22:07
Tatang Sumarsono ngoméntaran Fikmin "Grafis" kénging anjeunna.

Urang cobi deui.

28 Juli 2012 17:49:03
Tatang Sumarsono ngoméntaran Fikmin "Grafis" kénging anjeunna.

Komopisisina jadi teu raos katingalna, Ang Yusef.

28 Juli 2012 17:47:19
Tatang Sumarsono ngoméntaran Fikmin "Grafis" kénging anjeunna.

Bakal celengang, Ang Irman.

28 Juli 2012 17:47:18
Tatang Sumarsono ngoméntaran Fikmin "Grafis" kénging anjeunna.

Bakal celengang, Ang Irman.

28 Juli 2012 17:30:25
Tatang Sumarsono ngoméntaran Fikmin "Grafis" kénging anjeunna.

Ieu th pancn ti kanca-kanca tadi di YPK. Cobi komentaran heula, sateuacan disahkeun jadi identitas komunitas.

17 Juli 2012 16:12:04
Tatang Sumarsono ngoméntaran postingan kénging Dian Hendrayana II

Duka atuh, Mang.

17 Juli 2012 16:07:54
Tatang Sumarsono ngoméntaran postingan kénging Dian Hendrayana II

Jih, duka atuh, Mang. Uing mah ukur maca komen panuduhan Mang Irman N Dimyatie we.

17 Juli 2012 15:46:56
Tatang Sumarsono ngoméntaran postingan kénging Dian Hendrayana II

Bongan ku Mang Irman N Dimyatie ditanya, nya uing kudu ngajawab, mudah-mudah wa jadi bahan ka hareupna. Perkara sikep pun uing, asa tos tandes naker: moal datang, sok sanajan upamana kaasup anu bakal nampa hadiah, satungtung LBSS tacan ngarobah sikep. Uing moal datang, tapi moal ngojok-ngojok atawa ngolo-ngolo batur sangkan sapamadegan jeung uing. Mun aya ti antara kanca-kanca anu sapamedagan jeung uing, hartina uing boga batur, henteu nyorangan. Mang Irman rk datang moal? Cing uing nanya. Mana komo mun uing ngajak atawa nitah dmo mah. Moal. Mana komo deui lamun uing ukur bisa ngojok-ngojok batur sina darmo, terus nyebut ngaran nu sjn pikeun jadi korlapna. Hanas batur mah kitu, tur geus dittlakeun dina komn sakumaha panuduhan Mang Irman, jih, nya karep th teuing. Eta mah lain kabiasaan pun uing. Pingpin w ku sorangan ari enya mah niat rk dmo. Mak kudu nyebut ngaran batur sagala. Ari enya mah wani jeung ludeung. Uing mah tara ngusrukkeun batur, Mang Irman. Uing mah boro-boro dmo, dalah saukur ngedalkeun kecap anu emosional atawa bombastis ka LBSS g moal. Uing ngiritik LBSS, tapi ceuk pamanggih uing aya dina koridor kritik. Uing ukur nyebut: LBSS geus teu boga otoritas. Eta pamadegan uing th dikuatan ku bukti-bukti. Mun ta mah dina kabuktianana kari uing wungkul, sabab upamana wa Mang Irman g teu hayang bareng jeung uing, ah uing mah angger bakal nyekel pamadegan sorangan. Hanas antukna batur jadi loba atawa aya anu jadi teu resep ka uing, jih, nya kajeun. Uing mah rk angger w kieu.

17 Juli 2012 08:17:58
Tatang Sumarsono ngoméntaran postingan kénging Dian Hendrayana II

Tah, kitu. Uing moal hadir, satungtung LBSS tacan ngarobah sikep, najan upamana uing nu kaasup bakal meunang hadiah.

17 Juli 2012 08:00:09
Tatang Sumarsono ngoméntaran postingan kénging Dian Hendrayana II

Gagasan Mang Irman N Dimyatie, Mang Darpan A Winangun, Mang Cecep Burdansyah jeung nu sjn-sjnna, anu boga paniatan ngabebenah LBSS, teu salah ceuk uing mah. Alus. Jempol. Tapi apan urang ayeuna th keur nyaritakeun LBSS rk hajat, anu kondisi sakumaha nu didadarkeun ku Mang Dian Hendrayana Dua. Eta poko bahasan komn mah. Kari kumaha ceuk raga katineung urang dina nyanghareupan hal ta, anu bakal lumangsung pagto. Bisi kaburu cap urang th lamun loba teuing nu rk digarap disakalikeun mah. Urang satahap-satahap wa. Pagto rk kumaha? Dina pandangan uing, kabh g euweuh nu diposisikeun jadi lauk buruk. Sarua. Uing mah resep kana sikep egaliter. Bdana th paling dina ngasongkeun argumentasi, aya nu weweg, jeung aya anu kesanna wawayagon, atawa ukur milu heureuy.

17 Juli 2012 07:45:16
Tatang Sumarsono ngoméntaran postingan kénging Dian Hendrayana II

Teu nanaon lauk buruk milu mijah g, ngan mijahna ulah gunta-ganti balong atuh.

17 Juli 2012 07:41:08
Tatang Sumarsono ngoméntaran postingan kénging Dian Hendrayana II

Ang, ceuk uing ieu mah, ulah dilegaan wa atuh, bisi cacag nangkaeun. Gagasan anu garinding, matak naon urang padungdengkeun isukan deui, da jigana dunya moal waka lebur kiamah. Ayeuna mah apan anu difokuskeun th: kumaha sikep urang dina nyanghareupan acara pagto.

17 Juli 2012 05:27:54
Tatang Sumarsono ngoméntaran postingan kénging Dian Hendrayana II

Uing mah moal nyumbang, Mang Hadi Aks. Mending pak nyuguhan fikminer di YPK, ah!

17 Juli 2012 04:58:36
Tatang Sumarsono ngoméntaran postingan kénging Dian Hendrayana II

Nya ironis atuh, Ang Maman Gantra. Ari acara di hotel mewah (keur ukuran urang Bandung), ari ka juri dianjuk.

17 Juli 2012 00:52:12
Tatang Sumarsono ngoméntaran postingan kénging Dian Hendrayana II

Eh, nu dimaksud "Kang Tatang" ku Mang Hadi th Tatang Sumarsono, kitu? Punten atuh, bisi w aya Tatang sjn anu rk datang, bari mawa kamra, bari nampa hadiah deuih.

17 Juli 2012 00:48:38
Tatang Sumarsono ngoméntaran postingan kénging Dian Hendrayana II

Apan uing mah moal datang, Mang Hadi Aks, kajaba mun aya parobahan sikep ti LBSS, sakumaha anu ditulis dina saran uing di luhur. Jadi Amang tong ngarep-ngarep difoto ku uing (deuh, mangkning make kamera Canon 5D Mark II).

16 Juli 2012 17:04:07
Tatang Sumarsono ngoméntaran postingan kénging Dian Hendrayana II

Taya salahna mun dicoba deui, bari ngukur ka kujur.

16 Juli 2012 16:58:05
Tatang Sumarsono ngoméntaran postingan kénging Dian Hendrayana II

Satungtung bisa mah, geus we LBSS urang bebenah, tur urangna kudu nyekel kana komitmen hirup-huripna basa jeung sastra Sunda. Tapi mun ta mah geus teu bisa dibebenah deui (ngan asa piraku, nya?), ah uing mah moal ambil pusing, da uing mah bakal terus ngalngkah, saluyu jeung kamampuh diri sorangan.

16 Juli 2012 16:49:45
Tatang Sumarsono ngoméntaran postingan kénging Dian Hendrayana II

Perkawis saran ti pun uing, ta mah nyanggakeun ka LBSS. Uing teu bisa maksa, sami jeung teu bisa maksana LBSS ka uing. Eta mah ukur saran ti uing salaku anggota komunitas sastra Sunda anu sakitu legana. Hanas moal dilaksanakeun, dina pamustunganana kumaha ceuk LBSS. Ngan uing moal rk datang. Lamun uing datang, hartina sarua jeung satuju kana kondisi LBSS anu geus teu boga otoritas. Uing miharep, LBSS boga otoritas. Cenah hs mun hayang boga saratus persen mah, nya atuh nungtut we, dina bentuk kompromi. Uing ge rada ngarti kana kondisi kakiwarian.

16 Juli 2012 16:28:05
Tatang Sumarsono ngoméntaran postingan kénging Dian Hendrayana II

Pondok wa saran ti pun uing mah, Mang Dian Hendrayana II. Masrahkeun hadiah sae pundurkeun. Tempatna mending milari deui nu sanes. LBSS kedah gaduh sikep nyalira.

16 Juli 2012 16:22:13
Tatang Sumarsono ngoméntaran postingan kénging Dian Hendrayana II

Jigana, ceuk pun uing mah mending kupingkeun heula klarifikasi ti LBSS. Der, Mang Dian Hendrayana II.

16 Juli 2012 16:07:57
Tatang Sumarsono ngoméntaran postingan kénging Dian Hendrayana II

Der, Mang Dian Hendrayana II.

16 Juli 2012 16:00:33
Tatang Sumarsono ngoméntaran postingan kénging Dian Hendrayana II

Sikep uing mah geus jelas, Ang Godi Suwarna. Kantun dibaca we dina komen di luhur. Uing ngiritik ka LBSS. Uing butuh ku klarifikasi ti LBSS. Mun geus aya klarifikasi, hartina uing meunang informasi anyar. Apan ari pamadegan th bakal dumasar kana informasi anu asup kana nalar urang. Lain hartosna bakal tukuh Ciburuy. Pamadegan mah bisa robah, satungtung jinek argumentasina. Kitu, Ang.

16 Juli 2012 12:14:51
Tatang Sumarsono ngoméntaran postingan kénging Dian Hendrayana II

Ceuk Mang Cecep Burdansyah: rek didongdon jeung rek ditinggalkeun, malah nepika ditonggengan ge, Disparbud jeung LBSS mah moal robah, sami mawon, kitu2 keneh. Ku uing bakal dienyakeun, lamun anu teu ngadongdon th ukur uing sorangan. Tapi lamun teu didongdonna ku lobaan mah, ku pantar Amang-amang, mana komo mun ku para jumhur, bakal aya pangaruhna, tur bakal jadi kakuatan moral.

16 Juli 2012 12:04:05
Tatang Sumarsono ngoméntaran postingan kénging Dian Hendrayana II

Naha teu boga otoritasna LBSS th lantaran aturan birokrasi, atawa memang ngahaja dikitukeun (ku pangurus LBSS-na sorangan, atawa ku oknum birokrat, atawa ku duanana)? Uing tacan manggih kasimpulan. Ngan dina awal ieu komn uing geus nyebutkeun, uing rada apal kana kagiatan rupa-rupa organisasi seni-budaya Sunda, lantaran uing sok idek liher di YPK. Tah lamun dibanding-banding jeung organisasi sjn, urang sebut w Pangauban Kawih Sunda, naha da teu kaleungitan otoritas, teu kawas LBSS. Ngayakeun pasanggiri bisa mandiri, nangtukeun waktu jeung tempat bisa mandiri, ngatur gedna hadiah bisa mandiri. Harita, gegedn ti pamarntah cukup datang, mr sambutan, jeung ngawaragadan. Tapi naha ari LBSS mani tepi ka kudu diatur batur sagala rupana? Ieu anu uing tacan ngarti. Organisasi penca, padalangan, jaipongan, mun ngayakeun kagiatan th tara tepi ka dikiruhan jeung dikubek pihak sjn. Naha ari LBSS, eum? Jadi, mun ta mah rk dipak "pintu masuk" pikeun ngarombak LBSS, Mang Deden Abdul Aziz, ceuk uing mah ayeuna waktuna. Tapi ari urangna angger milu rubung-rubung mah, ah, ceuk uing, moal ged hartina. Teu cukup ku retorika, "Nya ka hareupna urang oman. Nu ayeuna mah hayu w urang rojong, urang deugdeug." Kitu ceuk pamanggih uing mah, Mang Den.

16 Juli 2012 10:04:10
Tatang Sumarsono ngoméntaran postingan kénging Dian Hendrayana II

Ceuk pamanggih uing, Mang Deden Abdul Aziz, kark ceuk pamanggih uing, asa moal jadi pemicu da, lamun angger diradongdon mah. Dina jadi pemicuna og bakal heumpeung. Paling-paling ceuk batur th meureun, "Tuh, nya ...." Ieu pamanggih uing ulah waka diheueuhan ku Mang Deden.

16 Juli 2012 10:00:48
Tatang Sumarsono ngoméntaran postingan kénging Dian Hendrayana II

Jigana, Kang Usep Romli, teu aya anu ngamasalahkeun hadiah sastra mah, wabil husus kana kapabilitas jurina, da ari ceuk uing mah sual sikep LBSS sorangan anu ceuk Akang disebut dina komn. Ngan ceuk uing, antara masrahkeun hadiah sastra jeung sikep th sarua jeung dua sisi tina beungeut duit kencring nu ta-ta knh. Ieu sikep uing, anu tiasa janten bnten sareng Akang. Teu nanaon, nya?

16 Juli 2012 09:55:15
Tatang Sumarsono ngoméntaran postingan kénging Dian Hendrayana II

Jigana, Ang Deden Abdul Aziz, ieu mah susuganan. Sugan sikep uing th jadi kakuatan moral pikeun ngarenovasi LBSS.

16 Juli 2012 09:27:16
Tatang Sumarsono ngoméntaran postingan kénging Dian Hendrayana II

Uing mah teu hayang jadi hro, Mang Cecep Burdansyah. Ah, hayang jadi Tatang Sumarsono w.

16 Juli 2012 09:23:16
Tatang Sumarsono ngoméntaran postingan kénging Dian Hendrayana II

Lebah bda pamanggih mah, Mang Cecep Burdansyah, asana keur uing lain hiji hal anu anh, da uing mindeng kitu. Ah, urang silih hargaan w. Apan uing mah, damey hayu, taeun hayu. Aya nu nanya: naon siah maksudna taeun th? Ku uing dijawab, heueuh damey-damey knh ta g, heu-heu ....

16 Juli 2012 09:19:49
Tatang Sumarsono ngoméntaran postingan kénging Dian Hendrayana II

Enya, ceuk uing g, Mang Cecep Burdansyah loba apal kana kondisi LBSS kiwari, kumaha Si A jeung Si B-na. Talunganan uing, kark sakali aya pangondang ti LBSS th, bari jeung asana lain ka pribadi, tapi ka lembaga YPK. Jadi jigana mun uing meunteun LBSS ukur bisa tina guluntunganana th, henteu parsial kawas Amang, jigana ku Amang bakal kaharti.

16 Juli 2012 09:07:07
Tatang Sumarsono ngoméntaran postingan kénging Dian Hendrayana II

Uing hormat kana sikep Mang Cecep, atawa ka sing saha wa anu bad nampi ta hadiah. Hanas sikep uing, jeung mun ta mah aya jalma-jalma anu kawas uing, dina kanyataanana moal ngarobah nanaon, jih nya teu nanaon. Da uing g geus rada ngitung tepi ka lebah dinyana. Apan uing ngejat ti LBSS og apan jigana teu nimbulkeun pangaruh nanaon. Leres sans sual ideologi, Amang, tapi sual sikep atawa karakter ieu mah. Komo mun maca komn Kang Haji Usep Romli mah, tepi ka dipokkeun kitu soal karakter LBSS th. Uing mah teu apal ngeunaan LBSS ayeuna. Jigana Amang jeung Kang Haji mah (rada) apal, nya?

16 Juli 2012 06:00:06
Tatang Sumarsono ngoméntaran postingan kénging Dian Hendrayana II

Jelema th ilaharna (normalna) bakal diajn tina kakonsekwenanana dina nyekel pamadegan. Kitu anu katimu ku uing salila diajar, wabil husus ti guru-guru di paguron. Naha uing geus tepi ka makom ta? Tacan, da keur diajar knh. Loba diajar tina pangalaman hirup, anu di antarana wa dina umur likuran taun, cenah, geus asup kana daptar hideung pamarntah rezim harita.

16 Juli 2012 05:46:42
Tatang Sumarsono ngoméntaran postingan kénging Dian Hendrayana II

Moal. Kajaba mun aya parobahan sikep ti LBSS. K, k ..., ari uing meunang hadiah tina naon, da geus tara ngumummkeun tulisan, ari sans di ieu lapak mah?

16 Juli 2012 05:20:30
Tatang Sumarsono ngoméntaran postingan kénging Dian Hendrayana II

Ceuk saha, Mang Hadi Aks, ukur ngulibek dina pasualan teknis? Memang ari anu munculna mah ukur nangtukeun tempat jeung waktu pikeun lumangsungna papasrahan hadiah sastra, tapi lamun dijujut ka poko pasualanana lain ta. Ceuk uing mah, nuduhkeun leungitna otoritas LBSS. Ieu lain sual teknis, tapi prinsip. Lamun anu mr komn keras di ieu lapak, laju meunang hadiah, terus hadiahna ditampa, ceuk uing mah gerakan hayang ngarenovasi LBSS th bakal euweuh tanagaan. Urang kudu konsekwen, da ari balara mah moal masualkan teknis jeung lainnna, tapi: ongkoh nyarkan, ari duitna ditampa. Era uing mah, Mang Cecep Burdansyah. Ngan muga-muga wa nu nyarita keras dina ieu lapak, hiji g taya nu meunang hadiah. Enya, muga-muga.

15 Juli 2012 13:21:21
Tatang Sumarsono ngoméntaran postingan kénging Dian Hendrayana II

Mang Cecep Burdansyah, tong waka nyaritakeun figur, da anu penting mah kumaha carana urang-urang bisa merenahkeun LBSS sacara proporsional saluyu jeung garapanana, tepi ka boga "ruang gerak" anu optimal. Tilu periode uing jadi pangurus LBSS. Nya dina tilu periodeu ta uing teu rph-rph. Saran ti uing ka organisasi lolobana ditepikeun bari sacara tinulis deuih, henteu ngan ngomong wungkul. Anu inget knh th sual AD/ART, sual LBSS muka cabang, sual hadiah sastra. Tapi ahirna mh uing nu ngolsd.

15 Juli 2012 13:12:26
Tatang Sumarsono ngoméntaran postingan kénging Dian Hendrayana II

Najan aya di luar kalang, tapi uing tara nolak mun dipnta datang ku LBSS. Uing sok mr in-put pikeun jadi bahan padungdengan. Contona, uing kungsi diondang rapat ku LBSS, di Disparbud. Harita uing ngiritik istilah nu dijieun ku LBSS pasca kongres Cipayung nu kark kaliwat, nyata istilah "Panggeuing Cipayung". Ceuk uing, nu disebut panggeuing mah bakal disurahan teu ngeunah ku anu narimana. Sabab apan ari panggeuing mah ditujulkeunana ka jalma anu geus kalalanjoan dina salah. Uing salaku urang Sunda, atawa boa urang Sunda umumna, moal narima mun dibr panggeuing ku LBSS, da uing mah geus baranggaw, rk ptot rk pyon hasilna. "Cing dng atuh panggeuing kolot th, ulah hayoh wa ngalajur napsu, bisi kaduhung di ahir." Kira-kira kitu uing nyontokeun larapna panggeuing dina kalimah. Sawarh pangurus LBSS ngaku kana kakaliruanana. Tapi sawarh deui, utamana anu marantan birokrat, kesanna nganggap uing ukur nwo-nwo.

15 Juli 2012 13:01:54
Tatang Sumarsono ngoméntaran postingan kénging Dian Hendrayana II

Mang Cecep Burdansyah, apan salira apal jigana, uing mah lalaki.

15 Juli 2012 12:58:42
Tatang Sumarsono ngoméntaran postingan kénging Dian Hendrayana II

Uing kungsi, Mang Darpan A Winangun, keur umur 40-an, ngan lh ku anu barda pamadegan.

15 Juli 2012 12:56:22
Tatang Sumarsono ngoméntaran postingan kénging Dian Hendrayana II

Baheula (ba disebut neuteup kaca spion g), ta hadiah dipasrahkeunana di YPK, di Rumintang, di Musieum Sribaduga. Terus deuih, teu loba kadng barbdan. Sakanyaho uing mah, juri teu dianjuk. Kitu tah, Ang Ragis Rakawiraras.

15 Juli 2012 12:53:55
Tatang Sumarsono ngoméntaran postingan kénging Dian Hendrayana II

Rada bda mun dibandingkeun jeung nu kapungkur mah, Ang Ragis Rakawiraras. Teu kawas ayeuna. Jaman uing mah otoritas LBSS th katang rada kiat knh. Nya atuh, Mang Cecep Burdansyah, ari bad ditampi mah mangga wa. Ngan ieu mah uing.

15 Juli 2012 12:45:16
Tatang Sumarsono ngoméntaran postingan kénging Dian Hendrayana II

Ari ceuk uing mah, Mang Cecep Burdansyah, anu boa sok disebut (rada) mahiwal, tong karooh ku hadiah. Mun teu satuju, tos wa tong ditampi. Geuning Mochtar Lubis g mulangkeun hadiah sastra nu kungsi katarima sakitu puluh taun ka tukang, lantaran aya kateu-panuju. Bakal diseungseurikeun batur, Mang, mun ta hadih ditampi ku urang-urang (jih kawas nu rk meunang w), bari urangna onggng-onggngan teu satuju kana "kawijakan" anu ngaluarkeun ta hadiah. Kahartos ari lebah butuh ku artos mah. Tong waka pantar urang-urang anu batan sakieu, dalah gegedn g geuning sok karooh ku duit bagian rahayat.

15 Juli 2012 05:15:49
Tatang Sumarsono ngoméntaran postingan kénging Dian Hendrayana II

Ari uing mah apan remen idek liher di YPK, jadi sok rada apal kana kagiatan sawatara organisasi seni-budaya Sunda, ti mimiti anu garapan utamana dina kawih, tembang, jaipongan, penca, tepi ka sastra. Lamun ditengetan, nya anu ngokolakeun sastra (dina hal ieu LBSS) anu ceuk pannjo uing paling dikungkung (atawa boa ngungkungkeun manh, kitu?) ku (tah, teuing aturan birokrasi, teuing pamolah uknum birokrat). Kaasup Mang Hadi Aks apan anu kungsi milu ngokolakeun th. Duka inget knh duka geus poho, uing kungsi nyarita rada tarik ka Emang, "Hadi, ari nt kawas lain urang Banten wa, dikitu-kitu ku batur mani teu enya-enya meta!" Harita Emang ngageuri kadngna ku uing mah, dumh waktu keur jadi panitia hadiah sastra, asa dicoo gado ku oknum birokrat. Harita Emang asana nanya kieu ka uing, "Mun ceuk Akang kudu kumaha?" Uing ngajawab, kira-kira kieu kalimahna, "Akang urang Tasik anu teu kasohor wanian. Tapi mun Akang jadi nt, sakabh berkas rk ditambrukeun kana mja gegedn anu loba ngatur. Pk tah urus ku sorangan, mun geus teu percya ka kuring mah." Eta jaman harita. Mang Hadi, najan harita pangbudakna, uing kaasup anu milu ti awal kana proses Kongres Basa Sunda 1988. Uing kaasup anu kuciwa ku ketak LBSS, ti awal knh. Uing kungsi milu di jerona, tapi uing salawasna lh sora. Anu matak, uing kaluar tina kapangurusan. Jigana hiji-hijina pangurus LBSS anu ngejat ngan uing wungkul, urang Tasik.

13 Juli 2012 23:36:40
Tatang Sumarsono ngoméntaran Fikmin "Pendidikan Humanisme?" kénging Neneng Sitanggang

Dina fiksi, amanat pangarang th mending sina (rada) nyamuni. Ulah dugi ka sspan ditembrakkeun (tambihna: upami rasa bogoh mah mangga bad ditembrakkeun dugi ka kordas g, h-hh ....)

13 Juli 2012 16:52:17
Tatang Sumarsono ngoméntaran Fikmin "Husén" kénging anjeunna.

Ieu th nu teu welh kumalangkang dina ingetan, Ang Maman Gantra.