Update: 06 Agustus 2016 02:59:25
Login ku Akun Facebook

Pangréana Fikmin

Pangaléwohna

Koméntar ti Kanca

Ahad, 19 Maret 2017 16:02
Yusuf S. Martawidénda: " Naha akun sim kuring dina web ieu janten aya dua. Nu hiji namina : Yusuf S Martawidenda Nun hiji deui namina : Yusuf S. Martawidénda nu hiji teu ngangge curek. Nuhiji deui ngangge curek dina e-na. TAPI NU LENGKEP DATA PROFILNA AKUN NU E-NA TEU NGANGGE CUREK HATUR..."
Salasa, 14 Maret 2017 16:22
Abdul Haris: " Alhamdulillah, kotrétan téh, tiasa katawis deui dina web. Hatur nuhun, Kang Dan...."
Kemis, 16 Fébruari 2017 12:29
Hamim Wiramihardja Coèlho: " Naha sesah geuningan bade ngeusian profil teh......."
Senén, 16 Januari 2017 06:47
Kang Mohen: " Sampurasuun..."
Ahad, 08 Januari 2017 23:29
Roni Rohendi: " Assalamualaikum, ngiring ngaderes palih..."
Rebo, 04 Januari 2017 07:41
Aris Siswanto: " ..."
Rebo, 04 Januari 2017 03:02
Elan Sudjanamihardja: " datang katimgal tarang tea meureun nya. nya bade ngiringan didieu yeuh da geuning ari nyiar pangarti mah tue aya watesna, boh umur atanapi tempat, sugan we aya paedah sareng mangpaatna. sim kuring ti aachen, jerman watesan ka walanda sareng belgia, elan sudjanamihardja, ari di aachen mah barudak mahasiswa nyarebatna..."
Ahad, 01 Januari 2017 22:33
Ridwan Melodian Plain: " Sampurasun..."

Buku Tamu


Badé ngeusian buku tamu? Mangga login heula.
Klik tombol Login ku Akun Facebook di palih kénca.
15 Méi 2015 23:19:51
Heri Riswandi:

Sampurasun, ngiring ilubiung yeuh

29 April 2015 08:20:02
Windy Ratna Juwiita:

sampurasun punten abdi ngiring ruang riung didieu

23 April 2015 13:53:57
Andri Sukma Varoga:

Sampurasun,, sim kuring hoyong diajar basa sunda,,,

12 April 2015 13:11:33
Cocolok Raoz:

Sampurasun....
ngiring ngiuhan keudap... di luar panas ngabentrang kana taar...

08 April 2015 21:39:10
Agni Rizkiani:

Assalamu'alaikum
Bade tumaros, kumaha carana supados kamus sunda na tiasa diangge? Da tos dicobian teh sesah wae

27 Maret 2015 17:12:36
You Ghee Dhe End:

gimana cara mengartikan bahasa indo ke sunda?

07 Maret 2015 19:25:16
Kang Roy Ambon:

Sampurasun..
Sim abdi pituin urang Sunda, tegesna teureuh Sumedang.
Kalintang hoyongna diajar Miksi, manawi kabiruyungan hoyong aub di ieu rohangan (FBS).

Hatur nuhun kana perhatosanna.

27 Fébruari 2015 14:31:19
Alex:

assalamualaikum,, hatur nuhun parantos ditampi ,, sm kuring hoyong diajar guguar , pepedar ku basa sunda kalayan bade guguru , tatalek kanu tos tiasa ,, hatur nuhun ka sadayana ,,,

08 Januari 2015 15:32:27
Sukanda Subrata:

nepang sim kuring Sukanda urang cirebon anu hoyong diiajar nyariios sunda.Sadidintern mah ngasuh murang kalih we.Pun bojo hiji pun anak dua.hoyong lebet fikmin sunda naha tiasa kitu

27 Désémber 2014 16:44:46
Bundana Duo Mojang:

Assalamuallaikum wr'wb,,,,,hatur-nuhun pisan ka Bpk Kuncen fbs anu tos nampi sim kuring jnteun wargi fbs,,,"
sim kuring leuga manah tiasa di ajar seueur ngaos bahasa sunda sanaos sim kuring nuju buburuh di Negri deungeun
mugia nambih seueur saderek,,,nambih elmu,,, nambih ginclong'na uteuk balas di asah ku fbs hehe
wassalam'uallaikum wr wb

27 Désémber 2014 16:09:23
Bundana Duo Mojang:

Assalamuallaikum wr'wb,,,,,hatur-nuhun pisan ka Bpk Kuncen fbs anu tos nampi sim kuring jnteun wargi fbs,,,"
sim kuring leuga manah tiasa di ajar seueur ngaos bahasa sunda sanaos sim kuring nuju buburuh di Negri deungeun
mugia nambih seueur saderek,,,nambih elmu,,, nambih ginclong'na uteuk balas di asah ku fbs hehe
wassalam'uallaikum wr wb

15 Désémber 2014 17:21:45
Abdul Haris:

Assalamu'alaikum Wr. Wb.
Pangapunten ka rngrngan sadayana. Jalaran kawatesanan ku sarana. Sim kuring nemb tiasa mairan ieu rohangan. Mitembeyan seja ngahaturkeun nuhun kana salaring pangangken. Kersa nampi aubna sim kuring, kalayan lngoh kaweruh. Ageung pangharepan pikeun sim kuring pribadi. Anu seja mundut panuyunna, ti para kanca sadaya. Pikeun sami-sami nanjeurkeun budaya indung.
Ieu lapak kalintang mulia jasa. Mibanda tujuan ngamumul Basa salaku Budaya Indung. Ku mintonkeun karya-karya ndah kalayan ungkara basa panganteurna. Sajabi ti ta, maparinan kasempetan pikeun masarakat nu awam micinta ka budayana. Ngalangkungan makarya miwah komn sarungsumna. Kalayan diwengku ku papagon minangka kanyaahna. Hatur nuhun. Wassalamu'alaikum Wr. Wb.

01 Désémber 2014 12:03:11
Rachmat Adhe:

Assalamu'alaikum warahmatullah,,
Punteun bilih aya nu uninga ngagaleuh novel prabu siliwangi di maana ?
Di gramed tos teu aya

28 Novémber 2014 00:00:39
Tike Agus Chayaang:

Hatur nuhun panampina :D

02 Novémber 2014 08:22:33
Husnul Yakin Ali:

Database kamusna teu acan leres wae?

30 Séptémber 2014 00:41:43
Rubi'ah Adawiah:

assalamu'alaikum warahmatullah kularwargi sadaya, resep pisan ningal blog-na. eusina rupi-rupi anu janteun pangaweruh, mugia ngajanteukeun barokah tina elmu anu tiasa kamangpaatkeun. Aamiin

21 Agustus 2014 08:23:18
Intan Permata:

Asa lebet ka kebon kembang warna warni.

16 Agustus 2014 12:32:11
Iwan Nurdiansyah:

betah, nambahan pangaweruh, utamina basa nu buhun, nu murwakanti, nu ngandung siloka,

15 Agustus 2014 09:57:58
Dharma Lesmana:

Hoyong ngitun artikel, kamana ........................

14 Agustus 2014 09:06:05
Alex Hasan Sapari:

Assalaamu'alaikum...
Sampurasun...!

Kalintang bingahna sim kuring tiasa gabung di grup FBS ieu. Aya sakedik pamundut;
Rumaos bodo kana basa luluhur th, utamina mah perkawis Undak Usuk Basa sareng cara ngalarapkeunana.
Rupina upami di Tepas Fikmin ieu--di sagdngeun Kamus Basa Sunda--di-postingkeun Undak Usuk Basa, tangtosna Tepas Fikmin th janten langkung sampurna.
Hatur nuhun.
Wassalaam.

13 Agustus 2014 12:09:47
Aliayachoer:

Assalamualaikum...

25 Juni 2014 10:15:43
Mang Eboed:

Naha teu tiasa muka kamus?

12 Juni 2014 11:48:09
Ifunk Anker Karindink:

Assalamualaikum, wilujeng wayah kieu

14 Méi 2014 14:02:00
Dini Juwita:

Assalamu'alaikum...hoyong ngawitan ngintun fikmin mugia katampi..kedah dikintun kamana..hatur nuhun anu kasuhun

24 April 2014 10:49:24
Nina Herlinaft:

Assalamualaikum...
Sampurasun..., nepangkeun abdi Nina Herlinaft, haturnhun tos ditampi janten keluarga FBS, hapunten anu kasuhun. Hoyong diajar mikmin, dinten ieu nyobian ngapungkeun fikmin munggaran, tebih tina sae..mugi nawakuf.. salam

13 April 2014 10:03:52
Brahma Kumbara:

Perjalanan Hidup Sang Satrio Piningit

Dalam salah satu karyanya, Raden Ngabehi Ronggowarsito menulis sebuah ramalan tentang sosok Satrio Piningit. Diceritakannya bahwa ada tujuh julukan yang menyebutkan Ciri ciri Satrio Piningit yang kelak akan memimpin wilayah seluas kekuasaan Majapahit dulu. Tujuh julukan Satrio Piningit yang lain itu antara lain:

Satria Kinunjara Murwa Kuncara, Satria Mukti Wibawa Kesandung Kesampar, Satria Jinumput Sumela Atur, Satria Lelana Tapa Ngrame, Satria Piningit Hamong Tuwuh, Satria Boyong Pambukaning Gapura, Satria Pinandita Sinisihan Wahyu (Jika Anda semua ingin tahu, Satria Kinunjara Murwa Kuncara, Satria Mukti Wibawa Kesandung Kesampar, Satria Jinumput Sumela Atur, Satria Lelana Tapa Ngrame, Satria Piningit Hamong Tuwuh, Satria Boyong Pambukaning Gapura, Satria Pinandita Sinisihan Wahyu adalah orang yang sama).

Meskipun dalam tulisan itu dicantumkan tujuh nama Satrio Piningit, bisa jadi ke tujuh nama itu tidak merujuk terhadap tujuh orang yang berbeda. Meskipun ke tujuh nama itu telah ramai ditafsirkan oleh banyak orang menjadi tujuh orang yang berbeda-beda. Sebagai pembandingnya, anda bisa mencari di Search Engine tentang hal yang berkaitan dengan ini. Tulisan mengenai Satrio Piningit ini sudah banyak yang mengulasnya, namun kami mencoba untuk mengartikannya melalui sisi lain dari penafsiran yang telah ada.

Menurut pandangan kami, ke tujuh nama satria yang diungkapkan oleh Ronggowarsito itu mengandung makna yang tersembunyi. Karena seperti biasa, para bijak jaman dahulu tidak pernah mengungkapkan suatu pelajaran secara gamblang. Mungkin memang benar setiap jaman akan muncul seorang satria satu persatu seperti yang telah diramalkan. Namun terasa ada yang tidak pas, karena dengan begitu setelah ke tujuh satria telah merampungkan tugasnya, maka kita akan kehilangan sosok yang bisa menjadi pemimpin nusantara ini. Jadi ada baiknya kita coba menafsirkan ke tujuh satria itu sebagai satu karakter yang utuh, tidak terpisah-pisah.

~ Satria Kinunjara Murwa Kuncara
Dilambangkan sebagai Satria Kinunjara, yang artinya adalah seorang yang berwatak satria namun dalam proses kematangannya ia seperti dipenjara. Dalam arti disembunyikan oleh Sang Waktu, bukan bersembunyi. Hingga akhirnya Sang Waktu mengijinkan ia keluar, maka ia akan keluar dan membawa Nusantara Murwa Kuncara, terkenal ke seluruh jagad (seluruh Dunia).

~ Satria Mukti Wibawa Kesandung Kesampar
Mukti Wibawa artinya mulia dan berwibawa. Manusia ini adalah seorang satria yang mempunyai watak yang mulia selayaknya seorang satria, dan mempunyai kewibawaan. Namun selama masa Kinunjara, ia sering Kesandung Kesampar. Artinya, selalu ada yang berusaha menjegal jalannya.

~ Satria Jinumput Sumela Atur
Jinumput mempunyai arti terambil dari tengah masyarakat, untuk ikut Sumela Atur, membantu memperbaiki kehidupan seluruh rakyat di Nusantara. Mengapa memakai istilah jinumput? Karena telah dijelaskan bahwa sebelumnya ia tidak berangkat dari kalangan politikus, atau pemerintahan, malah disembunyikan di tengah lingkungan rakyat biasa.

~ Satria Lelana Tapa Ngrame
Lelana, mempunyai makna tentang perjalanannya yang sering bepergian jauh dari rumahnya. Kepentingannya adalah Tapa Ngrame, maknanya yaitu membantu kesusahan orang lain tanpa mengharapkan imbalan.

~ Satria Piningit Hamong Tuwuh
Piningit, merupakan penekanan dari kata Kinunjara di atas. Bahwa artinya bukanlah dipenjara, melainkan hidup bagaikan dipenjara. Hamong Tuwuh, artinya satria ini mempunyai tugas untuk menumbuhkembangkan budaya nenek moyang yang telah lama dilupakan orang. Agar rakyat Nusantara mempunyai jatidiri yang kuat, namun tetap menghargai budaya lain walaupun tidak ikut budaya tersebut.

~ Satria Boyong Pambukaning Gapura
Boyong Pambukaning Gapura, mempunyai makna satria ini kelak akan pindah dari tempat asalnya, untuk membuka gapura. Namun kami rasa gapura di sini mempunyai makna yang sangat luas. Bisa jadi gapura ini adalah gerbang dari harapan atau impian rakyat akan kehidupan yang lebih baik dari sebelumnya.

~ Satria Pinandita Sinisihan Wahyu
Pinandita, bermakna bahwa satria ini akan memimpin bangsanya. Sedangkan Sinisihan Wahyu mempunyai makna bahwa dalam memimpin dan menentukan sikap, ia selalu memegang teguh seluruh pelajaran yang didapat selama masa gemblengannya dulu.

Jika digabungkan menjadi satu, maka kita bisa simak sosok Satria Piningit itu sebagai berikut:

Satria adalah sosok manusia yang benar-benar menjaga hukum kehidupan. Pantang berbuat kesalahan, pun jika telah bersalah pasti ditebusnya. Menjadi seorang satria haruslah bisa menjadi manusia yang bermanfaat bagi alam sekitarnya. Tidak memandang apa sukunya, agamanya, adat istiadatnya, hanya mementingkan kebaikan untuk seluruh alam. Bisa menjadi pandu bagi bhumi pertiwi, tauladan bagi sesamanya.

Dalam masa persiapan menjalankan tugasnya, ia mendapatkan pelajaran tentang kebijaksanaan dan hikmah kehidupan. Hidup bagaikan dipenjara, disembunyikan oleh waktu. Mendapat perintah untuk diam, tidak boleh terlihat menonjol di lingkungan sekitarnya. Ia adalah seorang yang mempunyai kemuliaan dan kewibawaan, karena mengalir darah para raja dari berbagai bangsa warisan dari leluhurnya. Keturunan raja dari bangsa China, keturunan dari keluarga Muhammad saw dan Aly bin Abu Thalib ra, keturunan dari Sriwijaya, keturunan dari Majapahit, dan mempunyai hubungan sangat erat dengan keluarga Pajajaran.

Ia dibesarkan di suatu tempat, tanah yang mempunyai sejarah besar Nusantara. Namun ketika remaja, ia berkelana ke arah barat dari tempat asalnya. Melakukan semua hal yang bisa melepaskan derita seseorang, tanpa mengharap pujian atau imbalan. Walaupun selama perjalanan itu, ia selalu di jegal oleh orang-orang yang iri terhadapnya.

Hingga akhirnya ia telah kembali ke tempat asalnya untuk menumbuhkembangkan budaya tempat ia dilahirkan. Mengasuh pemuda-pemuda yang datang kepadanya, mengajarkan hakikat kehidupan dan tetap menolong sesama tanpa pamrih apapun. Kepulangannya ini lah titik awal dari pelaksanaan tugas yang sesungguhnya. Membuka gerbang impian rakyat akan hidup yang adil sejahtera.

Dalam melaksanakan tugasnya, ia selalu berpedoman pada kebijaksanaan. Tidak mau membeda-bedakan sesamanya, karena semua adalah makhluk Gusti Yang Maha Pencipta. Lepas sudah semua atribut golongan-golongan selama ia melaksanakan tugas untuk memakmurkan masyarakat di sekitarnya. Kelak, keberhasilannya bersamaan dengan kegagalan pemerintah negara.

Tidak ada yang menyangkal, bahwa apa yang telah dikerjakan sang Satria telah membuka hati rakyat. Satria yang telah lama dinantikan telah hadir membawa bukti, bahwa dia telah berhasil memakmurkan rakyat sekitarnya ketika pemerintah gagal menyelamatkan negara. Dia yang akhirnya memimpin negara, membawanya terkenal ke seluruh jagad. Negara yang kertarahaja, damai tenteram, gemah ripah loh jinawi.

{https://www.facebook.com/notes/brahma-kumbara/sesungguhnya-sayalah-tokoh-brama-kumbara-atau-satrio-piningit-sinisihan-wahyu-at/300091153386274)

.

08 April 2014 22:43:02
Titin Sutinah:

Assalamualaikum
Sampurasun
Ku asa bagja mendakan grup sunda nu konsistn dina ageman nu diwuwuh ku atiuran nu tegas pikeun karancagan anggotana.
Salam pangwanoh ti sim kuring nu reueus ku ajn-inajn dina kasundaan, hatur nuhun

26 Maret 2014 10:05:38
Rohendi Pandeglang:

Pun Tabe ieu Pun Kul karek noong deui imah. sadayana sumangga tatan-tatan urang ka Baduy, nyampeurkeun wiwitan Sunda

16 Maret 2014 02:16:49
Mamat Dan Mimin:

Basa Sunda th Basa Indung nu mibanda ajn inajn luhung tur agung, nu teu tiasa diukur ku matri, wajib diraksa, diriksa, dirumat, tur dimumul ku urang sadaya. Jadi, saha deui nu baris ngajungjung tur ngamumul Basa Sunda th upami sans ku urang Sunda pituin? Tumali sareng kitu, hayu urang sasarengan nanjeurkeun sareng ngaronjatkeun ajn inajn Basa Sunda, diantawisna ngalangkungan Fiksimini Basa Sunda ieu!

16 Maret 2014 01:59:32
Mamat Dan Mimin:

Basa Sunda th Basa Indung nu mibanda ajn inajn luhung tur agung, nu teu tiasa diukur ku materi, wajib diraksa, diriksa, dirumat, tur dimumul ku urang sadaya. Jadi, saha deui nu baris ngajungjung tur ngamumul Basa Sunda th upami sans ku urang Sunda pituin? Tumali sareng kitu, hayu urang sasarengan nanjeurkeun sareng ngaronjatkeun ajn inajn Basa Sunda, diantawisna ngalangkungan Fiksimini Basa Sunda ieu!