Update: 06 Agustus 2016 02:59:25
Login ku Akun Facebook

Pangréana Fikmin

Pangaléwohna

Koméntar ti Kanca

Ahad, 19 Maret 2017 16:02
Yusuf S. Martawidénda: " Naha akun sim kuring dina web ieu janten aya dua. Nu hiji namina : Yusuf S Martawidenda Nun hiji deui namina : Yusuf S. Martawidénda nu hiji teu ngangge curek. Nuhiji deui ngangge curek dina e-na. TAPI NU LENGKEP DATA PROFILNA AKUN NU E-NA TEU NGANGGE CUREK HATUR..."
Salasa, 14 Maret 2017 16:22
Abdul Haris: " Alhamdulillah, kotrétan téh, tiasa katawis deui dina web. Hatur nuhun, Kang Dan...."
Kemis, 16 Fébruari 2017 12:29
Hamim Wiramihardja Coèlho: " Naha sesah geuningan bade ngeusian profil teh......."
Senén, 16 Januari 2017 06:47
Kang Mohen: " Sampurasuun..."
Ahad, 08 Januari 2017 23:29
Roni Rohendi: " Assalamualaikum, ngiring ngaderes palih..."
Rebo, 04 Januari 2017 07:41
Aris Siswanto: " ..."
Rebo, 04 Januari 2017 03:02
Elan Sudjanamihardja: " datang katimgal tarang tea meureun nya. nya bade ngiringan didieu yeuh da geuning ari nyiar pangarti mah tue aya watesna, boh umur atanapi tempat, sugan we aya paedah sareng mangpaatna. sim kuring ti aachen, jerman watesan ka walanda sareng belgia, elan sudjanamihardja, ari di aachen mah barudak mahasiswa nyarebatna..."
Ahad, 01 Januari 2017 22:33
Ridwan Melodian Plain: " Sampurasun..."
#
Manuskrip téh nyaéta kumpulan naskah pibukueun. Manuskrip fiksimini pikeun ieu...
#
Fiksimini basa Sunda tambah murudul, tambah arédun. Rupa-rupa...
#
Kacaturkeun, basa Ernést Hémingway keur ngariung di hiji kafé, jeung...
#
(Adaptasi wawancara Becky Tuch jeung sababaraha pangarang tur...
#
K. David Harrison teh dosén Linguistik di Swarthmore College sakaligus Diréktur...

OLOT GELUNG

Kénging Tatang Sumarsono
Dipidangkeun dina lapak 28 April 2017 13:29:42

(nyumponan paménta Godi)

“Umurna sawelas taun, didodoho lebah birit leuwi, sabot keur menerkeun useup,” omong tua kampung, ngeunaan korban kalima, dina taun ieu.
“Urusan aing tamah. Sadiakeun pasaratanana, ngan aing tong digamahan,” ngawalon Olot Gelung.
Bulan rék tanggal ngawelas, beungeut leuwi ngaborélak. Lung tékték sapuratina, minangka pameulina. “Tarimakeun, Nyi Pangantén, kaasih ti kami. Geura hanjat, geura mancat, pan arék dikawinkeun, enggeus cunduk kana jangji. Geulang beusi, tambang dadung, minangka emas kawinna. Hanjat, hanjat, hanjat ....”
Bangun talangké nemonan, tapi ahirna mah teu burung hol, nyoloyong sagedé catang, panjangna dalapan deupa. Ranggéténg huntuna, calawak tanding jandéla.
Hanjat kana babantar, bangun lindeuk pasrah diri, tina gedé karumasa.
“Mihapé rahayat aing, tong dijieun kaulinan,” ngajelengéng sora tan katingalah, sidik sora si bapa, nu baheula ngawiridkeun élmu malim.
Isukna, rahayat sapangeusi désa, ngabring-ngabring nu nanggung buhaya, setorkeuneun ka derentén. Ngan ti harita, Olot Gelung terus ngungun, ngarasa dosa, teu bisa mageuhan amanat nu jadi bapa.

Kungsi diapungkeun di lapak FBS, 30 Maret 2012

PAIS SONO

Kénging Nanang Sahbana Afnani
Dipidangkeun dina lapak 28 April 2017 12:48:19

Sebut wé nganjang. Sanggeus pimajikaneun medar nu karandapanana, uing maksakeun indit manggihan. Anjog di tempat gawéna nu teu jauh ti pasar buku. Rurat-rérét. Euweuh.

"Dar ...! Macét teu di jalanna?" Sanggeus ngajedarkeun manéhna nanya.
"Beuh! Lain dibagéakeun, kalah disuguhan pangreuwas." témbal kuring. Neuteup.
"Sedep teu?" pokna bari ngasongkeun dawegan.
"Lapar! Cuang tuang, yu?" Ajak kuring nu ditémbalan ku kéom. Manéhna ngarérét ka warung nasi nu teu jauh ti dinya.
"Pais hayamna raos, jaba aya peuteuy." pokna. Salila dahar, manéhna ngadongéngkeun leuwih jéntrè ihwal tamuna nu kamari datang ka tempat gawéna. Kuring ukur mésem. Sabot keur anteng dahar. Jung manéhna cengkat, belecet ka toilet satengah lumpat. Kuring reuwas laju nuturkeun.
"Kunaon?"
"Hileud peuteuy kateureuy!" pokna keuheul.
"Matakna ...! Ulah daék kawas hileud pauteuy!" cekéng. Manéhna ngabarakatak ngadéngé kuring ngomong siga kitu. Kuhayang ngantelkeun ceuli kana dadana sangkan apal naon nu diseungseurikeunana. Gemes jeung sono awor ngéléhkeun pais hayam. Karesep.

PAPSMEAR

Kénging Andriekw
Dipidangkeun dina lapak 28 April 2017 12:42:58

“Hayu pap, jajap mamah téa ka klinik”, jikan ngurihit.

“Olangan wé atuh mah, pira ogé tinggal meuntas. Papah nungguan wé di dieu”, walon uing bari nyuruput grinti latté di kafé langganan.

“Kasebeleun, teu cara baheula keur bobogohan” jikan ngagidig jamedud.

Uing nyengir tapi jorojoy aya rasa karunya, jadi teu téga. Kopi ditinggalkeun heula. pagawe kafé surti pasti balik deui. Uing ngudag nu ngagidig meuntasan jalan.

“Tah kitu atuh pap, lap yu”, jikan atoh uing nuturkeun. “Mamah badé papsmear heula, supados nyinglar panyawat kanker sérfix meungpeung nuju promo”

“Mangga geulis, papah gé bari ngantosan badé papsmear ogé”

“Ih da papsmear mah mung kanggé istri!!”, jikan nyureng.

“Saur saha ari mamah, papah gé tiasa, supados herang, tuh petugas na ngantosan di luar.”

Jikan curinghak, leumpang muru panto kaluar, pas dibuka, aya nu gogorowokan di luar, “Pap semir pap”
Soanten tukang semir sapatu meuni halimpu.

KANYAAH NISTA

Kénging Rikma Dewi
Dipidangkeun dina lapak 28 April 2017 11:45:38

Mun dipikir apan pancegna rumah tangga tèh ku ayana kanyaah nu pageuh. Teu dileuleungit kacinta Kang Husna ka kuring taya bandingna, ngan èdas eunteupna ngan sakedapan. Rumah tangga paburantak katebak angin salingkuh. Mindeng mangsa peuting kuring humaregung sorangan. Pipanteseun mangsa kakandungan dicombo salaki, bororaah, ieu mah kalah apilain. Nu pangnyerina salaki bèbèja lembur padahal ngotokngowo di imah Ceu Sumarni mun pareng salakina gawè.
Aya parobahan mangsa kandungan ampir bulan alaeun, kuring geus teu kaleungitan deui kanyaah. Rèk beurang atawa peuting, sakalieun aya nu karasa kari sms, paribasana notog-notogeun manèh leumpangna gè, gancang nyampeurkeun. Tengtrem dina keukep deudeuhna. Siga peuting ieu, awak teu garenah asup angin, manèhna ngerok tonggong, ngurutan punduk, kanyaah ngamalirkeun galura tresna nu rongkah.
"Geura bral utun, Apa ngantosan." pokna, celengok beuteung dicium bari diusapan. Tingtrim hatè, hanjakal manèhna sok rurusuhan, sieun kaburu datang salaki atawa kaburu ditelepon ku Ceu Sumarni, pamajikanana.

HAREPAN

Kénging Ajang Yustiana
Dipidangkeun dina lapak 28 April 2017 11:14:35

Ukur harepan nu dikeukeuweuk dina pangacian. Tina petétan-petétan jadah. Duka pitangkaleun naon, duka beutian, duka buahan. Nu kainget ngan lebah ngancikna. Basa ngahaja dirabut, petétan-petétan pitangkaleun téh ngalayah di sisi jalan gedé. Tuluy dibawa balik. Karék engeuh, basa pamajikan nalék, "Badé dipelak di mana? Apan teu gaduh kebon, bumi gé ngontrak." Sajongjonan silihpelong jeung pamajikan. Sarua bingungna. Tuluy badami. Petétan pitangkaleun téh dibungbun dina plastik urut cangkang ciki, tuluy diteundeun, dijajarkeun di hareupeun kontrakan. Jalegjreg, daunna teu témbong layu. Unggal soré-isuk dicéboran ngarah téréh jaradi tangkal, téréh akaran, téréh sirungan. Duka tangkal naon. Duka beutian, duka buahan. Ukur nyarandé kana sugan jeung sugan. Sugan wé isuk-géto mah petétan-petétan téh jaradi tangkal nu kayuna teuas. Teu jadi satihangeun ogé, sugan jadi sapanééreun, kukumpul keur piimaheun. Leng, karék kasawang: lamun téa mah tangkal-tangkal harepan nu diceceb-ceceb di hareupeun kontrakan téh geus jaradi tangkal, naha bakal kapimilik? Apan tanahna gé nu batur.

ANTARA LKS, KURING JEUNG MANÉHNA

Kénging Ajang Yustiana
Dipidangkeun dina lapak 28 April 2017 10:58:15

Lalangiran nyanghareupan LKS meunang nginjeum ti manéhna. Teu nyangka ti anggalna, ari sugan téh moal diinjeuman, da diinjeum ku barudak lalaki séjén mah tara mikeun. Api-api rék niron, padahal nu sorangan mah geus kabéh kaeusian. Gutrut, namplokkeun manglaksa harepan nu kasidem, dina keretas salambar. Selapkeun baé, kitu? Ah bahaya! Mending pisahkeun. Diilikan deui, bisi aya kecap nu kurang merenah. Surat luhureun LKS, ditindihan ku angel. Piraku teu kaimpikeun? Sugan wé dina pangimpian mah ujug-ujug manéhna ngedalkeun rasa.

Nyuhud. Ditungguan hareupeun gerbang sakola. "Atos? Geuning teu lami?" pokna. Gék di sagigireun. Hayang teuing dunya eureun muterna, ngarah wareg nempo manéhna nu anteng mukaan unggal kebét LKS. Rada teu puguh rasa nengetan keureut beunget jeung kerungna. Teu genah cicing. Can gé nepi ka kebét panungtung, locéng kaburu ditakol. "Lebet, Yu!" Kararandeg. Bingung pibasaeun. Boa surat nu diselapkeun dina kebét panungtung téh moal kapanggiheun.

GEUNING

Kénging Asep Rahayu
Dipidangkeun dina lapak 28 April 2017 09:59:34

Harita kuring teu nyaho sababna manéhna nolak kaasih kuring. Nyeri haté ditolak sapajodogan, bumi langit asa runtuh lain bobohongan, sirah karasa nyeri asa rengat, getih kalaluar tina sela-selana maseuhan beungeut. Titingalian pararoék, lemah jadi oyag ditincak téh karasana. Kuring teu kuat ngaléngkah-léngkah acan.
Kanyaah, kadeudeuh, kahéman, leungit sapada harita. Diganti ku rasa ceuceub anu matak muringkak bulu punduk. Kuring jangji dina haté rék ngabales kanyeri ieu teuing kumaha carana. “Awas siah!!” cek gerentes dina haté.
Saminggu, sabulan, sataun, kuring teu panggih-panggih jeung manéhna. Boro-boro rék males kanyeri puguh jelemana ogé euweuh, ngiles teuing kamana.
Meunang laratan minggu kamari, cenah manéhna aya di imahna, sanggeuh pepegatan jeung salakina anu nyolowédor jeung batur sakantorna.
Kanyaah, kadeudeuh, kaasih, kahéman teu kuhanteu ujug-ujug daratang deui minuhan rasa, minuhan kalbu. Sono bogoh mumbul kaluar tina embun-embunan. Léngkah ngadadak hampang mawa jiwa anu kasiksa kulamunan jeung kahayang.
Ayeuna karék kanyahoan, sababna manéhna narima asih kuring.

PASAR

Kénging Tatang Sumarsono
Dipidangkeun dina lapak 28 April 2017 09:54:58

Dagang bari balanja. Di pasar sagala aya. Pabuis. Ti mana, ti mendi. Pabisa-bisa adu harga. Mantri pasar gé wenang dadasar. Tong sieun ku Satpol PP! Tukang obat, najan ukur dagang budah sabun, ramé diriung-riung. Ari nu dagang kacambah, heueuh naon anéhna togé, bet loba anu ngagonjak, singhoréng anyar jadi randa.
Tukang bonténg beberenjén, “Mangga galeuhan, Néng, kanggo engké wengi batur keueung.”
“Daging asli, kéréna teu dibungbuan!”
“Tawés girinyih, nilem endogan. Lauk asin milu mijah.”
“Térong péot saboboko, lumayan coél-coéleun.”
“Jang Haji, ieu bilih badé ngagaleuh isim sareng jampé ngawayuh.”
Taya elos anu matuh, kari ceuk sempetna waé. Bar ngampar di dinya, dagangan kuma bogana. Kudu sonagar, wadul saeutik mah wajar, minangka témbohna tina aléwoh. Tah enya, masing galéhgéh deuih. Nu nanya gancang témbalan, malar lapak teu tiiseun.
Mun éraan, wayahna remen ngalangeu. Tong boroning komén, jempol ogé langka datang.

Kungsi diapungkeun dina lapak FBS, 15 Maret 2012

BOTRAM

Kénging Tedy Maulana Ibrahim
Dipidangkeun dina lapak 28 April 2017 09:24:31

\'Mani bungah diWèA ku Euceu, siap Ceu, abdi pasti dongkap!\' sarèngsèna maca èta WèA, manèhna popolah deui. Daging nu meunang millet diasupkeun ka katèl nu pinuh ku bungbu. Seungit. Ngagogolak. Teu diasaan, laju dirantangan.

Isukna, di saung sisi Situ Ciburuy, gigireun lapang Tumaritis. Dua Wanoja bèda umur, satutasna cipika-cipiki. Ngampar samak. Nataan babawaanna dina luhur samak. Gèk diuk, pahareup-hareup. Angin ngahiliwir ngusapan dangdaunan. Maranèhna sajonjonan ngahaluleng.
"Ceu ari Akangna, kamana?" Wanoja nu leuwih ngora umurna, muka ngobrolan.
"Har duka atuh, sugan tèh ditempat didinya?" Nu disebut Euceu ngajawab bari ngabalieur, neuteup rakit nu ngangkleung tengahing Situ.
"Abdi mah bagja, Ceuceu kersa nampi abdi,"
"Tos ah tong ngabahas èta, hayu urang tuang!"
Rantang susun warna hèjo dibuka. Melenghir seungit.
"Duh mani pikabitaeun semur dagingna. Ditampi, Ceu!" ceuk nu ngora bari nguah semur daging kana alasna. Cacamuilan. Seuhah. Ngacungkeun jempol.
"Èhh, naha Ceuceu teu tuang?"
"Èuceu mah Vègètarian, sok kanggo Ayi!" jawab Si Ceuceu sorot matana anèh, semu hurung, teu katebak naon maksudna.
"Dupi ieu daging naon nya, Ceu. Abdi mah nembè ngaraosan?"
"Daging salaki urang duaan!" jawab Si Ceuceu teugeug.

TEUING ATUH

Kénging Udin Syamsudin
Dipidangkeun dina lapak 28 April 2017 09:09:29

Sora tarhim hawar-hawar ti masjid peuntas. Angin peuting nyelecep nembus kulit, tiris nataku.

Tunduh.... puguh tunduh kacida , unggal peuting teu bisa saré siga batur. Teu meunang embung geus kagok jangji, kagok geus nyanggupan sarat ti Ki Lahong.
Sanajan perjanjianana téh teu ilahar, tapi pikeun ngawujudkeun impian hirup anu sarwa leuwih tibatur, wayahna kudu dilaksanakeun.

Rekét panto dibuka, sup ka imah, rurat-rerét jempling barudak jeung pamajikan masih kénéh tibra.

Sup ka kamar peteng, lalaunan muka panto lomari, sup kérésék anu dipaké ngawadahan barang hasil ngumpulkeun sapeupeting téh diasupkeun.
Cetrék konci kamar peteng dikonci, golédag dina sofa tengah imah, kérék.

Lilir isuk-isuk, pamajikan keur lalajo berita dina tipi.

“Bosen berita téh éta deui-éta deui, ngaberitakeun nu kaleungitan calana jero awéwé méh unggal peuting, jang nanahaon atuh nu kitu patut, pirajeunan pisan jelema téh malingan cangcut urut!” pamajikan gegelendeng.

Ukur dirérét, pureum deui nuluykeun kérék