Update: 06 Agustus 2016 02:59:25
Login ku Akun Facebook

Pangréana Fikmin

Pangaléwohna

Koméntar ti Kanca

Ahad, 19 Maret 2017 16:02
Yusuf S. Martawidénda: " Naha akun sim kuring dina web ieu janten aya dua. Nu hiji namina : Yusuf S Martawidenda Nun hiji deui namina : Yusuf S. Martawidénda nu hiji teu ngangge curek. Nuhiji deui ngangge curek dina e-na. TAPI NU LENGKEP DATA PROFILNA AKUN NU E-NA TEU NGANGGE CUREK HATUR..."
Salasa, 14 Maret 2017 16:22
Abdul Haris: " Alhamdulillah, kotrétan téh, tiasa katawis deui dina web. Hatur nuhun, Kang Dan...."
Kemis, 16 Fébruari 2017 12:29
Hamim Wiramihardja Coèlho: " Naha sesah geuningan bade ngeusian profil teh......."
Senén, 16 Januari 2017 06:47
Kang Mohen: " Sampurasuun..."
Ahad, 08 Januari 2017 23:29
Roni Rohendi: " Assalamualaikum, ngiring ngaderes palih..."
Rebo, 04 Januari 2017 07:41
Aris Siswanto: " ..."
Rebo, 04 Januari 2017 03:02
Elan Sudjanamihardja: " datang katimgal tarang tea meureun nya. nya bade ngiringan didieu yeuh da geuning ari nyiar pangarti mah tue aya watesna, boh umur atanapi tempat, sugan we aya paedah sareng mangpaatna. sim kuring ti aachen, jerman watesan ka walanda sareng belgia, elan sudjanamihardja, ari di aachen mah barudak mahasiswa nyarebatna..."
Ahad, 01 Januari 2017 22:33
Ridwan Melodian Plain: " Sampurasun..."
#
Manuskrip téh nyaéta kumpulan naskah pibukueun. Manuskrip fiksimini pikeun ieu...
#
Fiksimini basa Sunda tambah murudul, tambah arédun. Rupa-rupa...
#
Kacaturkeun, basa Ernést Hémingway keur ngariung di hiji kafé, jeung...
#
(Adaptasi wawancara Becky Tuch jeung sababaraha pangarang tur...
#
K. David Harrison teh dosén Linguistik di Swarthmore College sakaligus Diréktur...

KEUR HUJAN BADAG

Kénging Djamhur Ahmad
Dipidangkeun dina lapak 20 Séptémber 2017 14:41:48

Diluar, hujan ngagebrét. Angin ngagelebug. Guludug patémbalan jeung gelap.
“Cik, nginjeum jas hujan jeung payung sakalian!” ceuk Jaka ka Dahlan, batur kosna.
“Rék ka mana? Barang injeum sadua-dua!” témbal Dahlan, panasaran.
"Tong loba omong, buru! Rék dipaké miceun. Geus teu kuat.“ Jaka rada nyentak bari nyekelan beuteungna.
Teu talangké, Dahlan nyokot paménta Jaka.
“Yeuh!” Dahlan mikeun jas hujan jeung payung.
Jaka muka payung. Jas hujan dijingjing. Laju ke luar. Leumpangna rusuh.
Teu kungsi jam-jaman.Jaka asup deui. Awakna rancucut balas tampias cihujan.
“Nuhun!” Jaka mikeun payung nu geus ditutup ka Dahlan.
“Mana jas hujanna?” tanya Dahlan bari narima payung .
“Aya di luar! Can dibersihan. Hujanna badag pisan” walon Jaka.
“Ragrag?” ceuk Dahlan.
“Henteu, ngan kotor hungkul."
"Naha dipaké naon?"
"Dipaké miceun!" témbal Jaka mani kalem.
"Kumaha?"

BATI NGAREUNAH

Kénging Ema Salamah
Dipidangkeun dina lapak 20 Séptémber 2017 14:41:21

Geus aya samingguna tara-tara ti sasari Saodah luhar liher di pos hareupeun imah mang Darman. Sakapeung ongklok-ongklokan utah jeung ngadaharan buah ngora meunang mulungan ti kebon bah Juna.
"Piraku si Saodah nyiram, Kang? Pan teu boga salaki!" Icoh nyarita ka mang Darman salakina. " Barina saha nu hayangeun ka si Saodah nu kurang waras! Nu gareulis, ngarora jeung jejeg masih balatak!" jawab Darman nu pareng bareng ngalangeu di tepas. Kabeneran keur mulang ti kota.
Lima bulan ti harita beuteung Saodah ngabeukahan. Sanggeus dipariksa hasilna positip Saodah reuneuh tujuh bulan. Saodah ngaku cenah nu sok ngalaan bajuna jeung ngaheumpikanana mang Darman salaki Icoh. "Naha atuh lain ngagorowok menta tulung?" Tanya golongan. Meuda ngareunah, pa Olong!" Jawab Saodah teu kireum-kireum.

KASIKSA

Kénging Abie Zekka
Dipidangkeun dina lapak 20 Séptémber 2017 14:40:43

Boga kabogoh téh wanoh tina fésbuk. Geulis, manis, bageur deuih. Teu anéh loba nu bogoheun gé. Asana ari kanyaah jeung katresna mah ukur keur kuring. Ngan deuh ingah, kudu ngabeberah haté. Geuning loba pisan nu bogoheunna téh. Éta wé sakali ngapungkeun status meni riab nu ngajempolan jeung mairan, komo bari ngapungkeun poto mah.

"Kunaon sih Néng, meni centil. Tiap ngapungkeun pédaran maké poto waé?" Kuring kekerot na inbokan.
"Teu kéngéng hariwang A, Néng mah ukur iseng. Haté Néng mah milik Aa seorang." Ditungtungan ku émotikon écéng.
"Lah, pasti seueur nu nginbok nya?" Émotikon baeud.
"Tah fasword éfbi Néng, mangga képoan." Kuring seuri atoh.

Ngan ti harita bet jadi gering pipikiran, unggal muka inbokna haté ngahéab. Da geuning inbokna ti lalaki nu karasép wungkul, jauh pisan jeung kuring. Kabéh akunna dipupusan. Capé haté pisan sing sumpah.

IBI

Kénging Sri Paudwal
Dipidangkeun dina lapak 20 Séptémber 2017 14:40:32

"Ceu, jalan-jalan yu!" Bi Usi nu karék datang ti lembur ngajak ulin. Ukur dipelong, rék diheueuhkeun sieun katempuhan buntut maung. Lain pedit ngan keur teu boga duit. Mangkaning nu eunggeus-eunggeus gé manéhna mah tara daék mayar sorangan, sakitu sagala dibeuli, nganggapna urang kota mah réa duit.
Jiga taun kamari, basa aya paméran di Balé Kota, sugan téh heueuh mawa duit, da éta wéh lokétna kotka metet.
Leumpang ti tungtung kalér nepi ka tungtung kidul, unggal stand ditanyakeun harga, Alhamdulilah hiji gé euweuh nu jadi, kalah cangkeul jeung lapar nu aya.
"Ari Ibi badé milarian nu kumaha atuh?" cekéng bari ngajak reureuh ditukang baso.
"Hayang batik nu tadi!" pokna bari jeung samutut.
"Har, pan mirah. Piraku teu aya acisna?" walon tèh rada kerung.
"Mun aya duit mah, naha lain diduitan ku Ceuceu!" cenah, bari jeung ditanagaan ngomongna, matak éra parada kadéngé ku nu séjén.

AGRIN JEUNG KAPAIT DIRI

Kénging Dede Ma\'rup Hikmat
Dipidangkeun dina lapak 20 Séptémber 2017 14:37:32

PapaPapaPapa!” Sora budak nu keur meujeuh kembang buruan kad?ng? lucu pisan.
Matak geugeut nu ngad?ng?na. Komo mun nempo jinisna mah. Panon hejo, kulit bul? tambah ku buuk nu galing pirang. ?stu pikaresepeun.
Tapi teu kitu jang Agrin. Budak nu kakar?k ?r?k jadi rumaja. Halimun nyimbutan matana. Dunya geus ancur jang man?hna.
“PapaPapa!” Sora budak matak nyeri kana ceulina. Matak raheut kana atina.
Panonna hurung ku kaambek. Hate ngah?ab pinuh ku kuciwa jeung amarah.
Jung Agrin nangtung. R?t kana tambang pam?r? ti si Satellite, rumaja lalaki nu neundeun hat? ka man?hna.
Gap budak dicokot. Tambang dibawa. Agrin kebat indit ka kulonkeun.
Agrin nepi ka situ nu dituju. R?t man?hna ka budak lalaki. Gap kana tali. Tungtung nu hiji ditalikeun kana suku budak. Tungtung nu hiji deui ditalikeun kana batu.
Agrin geus gilig rek nilemkeun kapait man?hna. Kapait ladang telengesna tentara Amerika.

NASGOR I\'M IN LOVE

Kénging Bunda Unie
Dipidangkeun dina lapak 20 Séptémber 2017 14:30:48

Peuting ngagayuh ka subuh. Koridor rumah sakit geus simpé. Dua jam kaliwat, kuring jeung manéhna masih kénéh di dinya. Paduduaan, uplék ngobrol. Medar lalakon séwang-séwangan. Teu maliré kana cikopi nu geus baleuy. Beuki lila beuki aya rasa nu béda. Nyaliara na lolongkrang haté, mapay lelembutan. Manéha ngagoda naluri kuring, wanoja nu ampir kapopohokeun.

Peuting katilu, teu cara sasari. Nyorangan mapag janari. Leungiteun. Rénghap ambekan ngaisarahkeun kakangen nu ngaheumpik mangpirang rasa. "Boa geus poho." galécok haté. Peuting beuki ngolotan. Hawar-hawar aya sora léngkah. Beuki deukeut. Rérégan nyingkab. Bréh, manéhna imut bari ngasongkeun sakotak dus nasgor. "Dituang nya. Bilih lapar." pokna. "Naha ngersakeun nyandak nasgor wayah kieu, kang?" kuring tumanya. "Émut waé ka salira." pokna. Ketug jajantung bet ngawirahma tresna. "Alesan hungkul nasgor mah. Saleresna mah sono." pokna. Teu diengkékeun deui, dus nasgor dibuka. Seungitna seungit katresna. Enya, katresna ka salira. "I love you, Kang." gerentes haté nyoara.

GOYOBOD

Kénging Ardhie DA Setiana
Dipidangkeun dina lapak 20 Séptémber 2017 13:45:11

Barang anjog kahiji warung aya ibu-ibu rancunit keur nginum és goyobod, rék dibaturan tapi sok sieun manéhna naksir, ari taeun sok teu téga. Nya kapaksa wé ngawani-wani manéh nanya.
"Bu punten ngiring calik"
"Mangga, Jang"
"Ibu asa nembéan abdi ningal ibu jajan di dieu?"
"Enya Jang, ku naon kitu?"
"Ké pami ibu linggih di mana kitu?"
"Lah rék naon jeung nanya ibu cicing di mana sagala, budak ngora ayeuna mah sok nyosok jero, jeung tara sopan"
"Ibu, abdi mah naros wé wungkul, da abdi teu gaduh maksad nanaon, teu sopan kumaha bu?"
"Tempo atuh mun rék diuk téh, piraku teu nyadar, manéh téh titadi gé diuk na lahunnan ibu" gebeg jung nangtung, gentak ngejat bari pindah diuk kana bangku.
"Duh punten bu abdi hilap"
Sanggeus mayar, Si Ibu ngaléos. Song tukang goyobod ngasongkeun keretas.
"Cep ieu ti Si Ibu nu nembé, piwarang telepon saurna"
"Nuhun Mang."

KARMA

Kénging Dewi Anjani
Dipidangkeun dina lapak 20 Séptémber 2017 13:43:54

Rumasa can pernah leungiteun peuting, tara lésot dikeukeupan iwal keur aya tugas ka luar kota. Basa mangkat gawé tadi isuk, kuring ningali dina mobilna aya awéwé diuk di sagédéngeunana. Haté miheulaan tumanya miyuni curiga. Gap kana hancaeun. karék gé rék nuluykeun pagawéan, sora hapé maksa kuring muka eusi méséjna. Burudul poto salaki jeung awéwé nu dikirim ku babaturan. "Salaki manéh mawa bikang basa maksi." kuring tiba seuri maca tulisanana. "Béjakeun ka salaki uing panto kamar rék ditulakan." Balesan kuring diémbohan ku emotik ambek. Dina haté mah nyeleukeuteuk. Naha kudu timburu ka adi sorangan? Balik ka imah kasampak adi keur cindekul bari nginghak. Hémeng. Sanggeus adi medar ihwal budak dina jero beuteungna, kuring ngahuleng teu percaya. "Di kamar Tétéh?" tanya kuring. "Muhun!" témbalna bari nyuuh kana lahunan. Kuring ukur bisa cireumbay bari ngusapan sirahna. Kuduna gé kuring nu ménta dihampura lantaran ngarebut kabogohna. Salaki kuring.***

JAJAP

Kénging Erwin Wahyudi
Dipidangkeun dina lapak 20 Séptémber 2017 13:43:41

Kasorénakeun. Peuntaseun Walungan Cinangka nu karék dianjangan ku halodo. Témbong jigrah naker nu keur mapag téh. "Bagéa...," pokna. Serenteng. Gabrug ka nu ngingiclik ti kamarina. Geugeut. Sedeng nu dirangkulna mah kalah baluar-balieur. Éra parada. Moal kapalingan najan rék nyumputkeun semu sakumaha bunina ogé, sabab sorot panonna geus balaka tiheula. Amor teu éléh jigrah waktu keur mayungan rangkulan ku jangjangna. Surti. Buru-buru amitan. "Permios..." Nyelek. Méh-méhan bahé. "Nuhun tos kersa jajap," cenah. Teu ditémbalan ieuh. Léos. Layung ngempur basa keur nikreuh ka wétankeun. Kalah manggih eungap sabot ngitung léngkah nu beuki beurat, jaba kahariwang pipilueun midang sakitu geus diulah-ulah ogé. Teu burung cunduk wanci nu teu kungsi dianti-anti téh. Waktu miceun rénghap nu teuing kasabaraha kalina, ujug-ujug inget basa tepung harita. "Sono jeung tresna urang téh pamustunganana rék ngamuara di mana?" Kitu patalékanana téh, dina hiji soré nu keur beunghar ku angin, di dayeuh nu dilingkung gunung, sabulan saacan mungkas adegan.

PAGUNEMAN SIMPÉ

Kénging Tatang Sumarsono
Dipidangkeun dina lapak 20 Séptémber 2017 13:20:55

9 Muharam taun Alip: Sultan Agung ngajungjung lungguh Tumenggung Wiradadaha, jadi Mantri Agung di Sukapura, dumasar jasa-jasana ngepung wakul Dipati Ukur, anu baha ka Susuhunan Mataram.
Ngabedega kula di Gunung Lumbung, nadah pasukan ti Tanah Jawa. Ngan antukna kudu adu hareupan jeung dulur sorangan, ruruhit ngait elak-elakan.
“Tugel jangga Wangsanata!” Sang Sinuwun nibankeun putusan.
“Horéng Sunda hianat ka papada, geus aya ti baheulana,” ceuk uing ka Mang Saléh Danasasmita.
“Karandapan ku sorangan, jadi tumbal revolusi,” kuring alon mairan ti Pasir Pahlawan Lembang.
Dina mangsa jumenengna, aki uing remen gundam, “Juragan Oto , Juragan Oto .”

(Kungsi diapungkeun di lapak FBS, 19 Novémber 2011)