Update: 06 Agustus 2016 02:59:25
Login ku Akun Facebook

Pangréana Fikmin

Pangaléwohna

Koméntar ti Kanca

Ahad, 19 Maret 2017 16:02
Yusuf S. Martawidénda: " Naha akun sim kuring dina web ieu janten aya dua. Nu hiji namina : Yusuf S Martawidenda Nun hiji deui namina : Yusuf S. Martawidénda nu hiji teu ngangge curek. Nuhiji deui ngangge curek dina e-na. TAPI NU LENGKEP DATA PROFILNA AKUN NU E-NA TEU NGANGGE CUREK HATUR..."
Salasa, 14 Maret 2017 16:22
Abdul Haris: " Alhamdulillah, kotrétan téh, tiasa katawis deui dina web. Hatur nuhun, Kang Dan...."
Kemis, 16 Fébruari 2017 12:29
Hamim Wiramihardja Coèlho: " Naha sesah geuningan bade ngeusian profil teh......."
Senén, 16 Januari 2017 06:47
Kang Mohen: " Sampurasuun..."
Ahad, 08 Januari 2017 23:29
Roni Rohendi: " Assalamualaikum, ngiring ngaderes palih..."
Rebo, 04 Januari 2017 07:41
Aris Siswanto: " ..."
Rebo, 04 Januari 2017 03:02
Elan Sudjanamihardja: " datang katimgal tarang tea meureun nya. nya bade ngiringan didieu yeuh da geuning ari nyiar pangarti mah tue aya watesna, boh umur atanapi tempat, sugan we aya paedah sareng mangpaatna. sim kuring ti aachen, jerman watesan ka walanda sareng belgia, elan sudjanamihardja, ari di aachen mah barudak mahasiswa nyarebatna..."
Ahad, 01 Januari 2017 22:33
Ridwan Melodian Plain: " Sampurasun..."
#
Manuskrip téh nyaéta kumpulan naskah pibukueun. Manuskrip fiksimini pikeun ieu...
#
Fiksimini basa Sunda tambah murudul, tambah arédun. Rupa-rupa...
#
Kacaturkeun, basa Ernést Hémingway keur ngariung di hiji kafé, jeung...
#
(Adaptasi wawancara Becky Tuch jeung sababaraha pangarang tur...
#
K. David Harrison teh dosén Linguistik di Swarthmore College sakaligus Diréktur...

SRIKANDI

Kénging Heryana Aji
Dipidangkeun dina lapak 24 Maret 2017 09:40:13

Ngaranna, Srikandi. Rupana geulis. Jadi murid anyar kelas dua. SMA Cilawu. Srikandi, réa nu mikaresep. Boh ku murid awéwé atawa murid lalaki. Teu saeutik murid lalaki nu kabungbulengan ku kageulisanana. Srikandi, pada mikabogoh. Malah aya guru nu léngoh kénéh rék mileuleuheungkeun. Ari guru-guru nu tos rimbitan mah, ukur kumétap. Neureuyan ciduh. Srikandi, salian ti geulis téh pinter. Réngkak paripolahna éstu matak pikayungyuneun. Lungguh timpuh, teu réa ceta. Jajauheun kana adigung mah. Teu jiga murid nu lianna. Loba gaya. Néwo-néwo artis sinétron. Kana diajar melid. Sakola bulang-betong. Matak pantes otakna medu.
Srikandi, nu sagala bisa. Jadi bahan pamujian. Karék saminggu, Srikandi aya di ieu sakola, geus dipercaya jadi ketua OSIS. Malah Srikandi, rék diutus jadi wawakil ti sakola, pikeun ngiluan pasanggiri "Mojang Priangan" nu diayakeun di tingkat propinsi.
Tapi, kabéhanana ogé ngan ukur lamunan anu nyieun fikmin. Da, Srikandi-na mah, keur ngaringkuk dina jero kotak.

SABIL

Kénging Rita Rosita
Dipidangkeun dina lapak 24 Maret 2017 09:37:35

Hujan ti subuh kénéh teu eureun, ngecrek. Angin suar-séor awor jeung tiris nyiwitan kulit, mawa horéam iinditan, mun teu inget loba pangabutuh, hayang ngaréngkol deui. Rét ka budak, nu geus saged rék ka sakola, leungeunna namprak, rumpu-rampa ka nu pésak, ukur aya duit sarébu, mikeun duit bari ngomong, “aya sakieu, Jang?” Budak unggeuk, tuluy ngaléos. Haté ngahelas, neuteup budak, ditiung ku palastik kikicipritan indit sakola, nepika ngilesna.
Koloyong ka pawon, néang pabéasan, euweuh sakeprul-keprul acan, batin lumengis, ngahuleng mikiran jang dahar. Kop payung butut, tuluy tutulak. Nikreuh, mapayan imah di perumahan nu pangdeukeutna ti lembur. Unggal imah diketrokan, nanawarkeun tanaga, tapi taya panto nu muka.
Rét, ka imah nu pangtungtungna, pangeusina lalaki sepuh nu hirup nyorangan. Unggal panggih, manéhna sok maling neuteup, tuluy ngelétan. Beungeut lalaki éta, pabéasan nu korédas, jeung beungeut si Ujang nu pias kalaparan, pating kolébat na lamunan, sedeng suku mingkin beurat diléngkahkeun.

I LOVE YOU

Kénging Roy Rukmana
Dipidangkeun dina lapak 24 Maret 2017 09:36:50

Anteng. Manéhna anteng neuteup cihujan nu mawur di buruan. Pikiran jeung haténa baseuh dina sela-sela keclakna hujan. Ras sapuluh bulan ka tukang, waktu kahujanan jeung Dandi, beubeurehna. Inget ku haneut tangkeupna, basa ngiuhan di warung sisi jalan, balik pelesiran. Karasa kénéh kumis nu adek kana pipina, ngendagkeun sagala rasa.

Teu karasa aya nu ngalémbéréh, maseuhan pipina. Disusut ku tonggong ramo, diselang ku narik napas. Sawangan narawang ka anggangna.
“Naha anjeun bet sulaya?” gerentesna. Karasa beuki nyeuit, peurih. Mingkin kingkin batinna. Bret, bret. Leungeunna ngajenggut buuk. Jung, ngajanteng dina lawang panto. Lalaunan sukuna ngaléngkah.
“Dasar goblog sia mah!” ngagorowok tarik naker, bari kekerot.
Sret, bret, béréwék-béréwék. Daster nu dipakéna disoékeun. Lung, dialungkeun ka buruan, nu katinggang gebrétna hujan. Berengbeng, gajleng. Manéhna ngagorowok, “Akang I love you I love you ,” diselang ku seuseurian. ***

NGAKU

Kénging Budi Riyanto
Dipidangkeun dina lapak 24 Maret 2017 09:33:52

Tangkal asem sisi jalan nu kabéjakeun aya jurigan dituar. Ngagubrag kana aspal. Mobil-mobil kacandet. Feroza, Audi, Fortuner, Brio, Alphard, Camry caricing. Nu tarumpakna tarurun. Ngariung di warung. Arudud, ngarinum, ngarobrol.
"Nyaan ayya jur rigan, Khang?"
"Leres, Pa. Ti kawit aya bangsat hayam katéwak, teras digarebugan di handapeunana dugi ka hanteuna.
Ti harita marakayangan, sok ngaganggu nu ngalangkung. Warung abdi ogé jadi tiiseun da sarieuneun."
"Hahahaha, teup percayya aying mah anying! Mathak mending korrupsi jiga aying, jeung maling hayyam digebugan nepi kak kojjor mah. Hahahaha." Nu turun tina Alphard ngocoblak ngaco.
Nu keur neukteukan tangkal asem areureun. Rob ka nu keur mabok.
"Di dieu mah béda, lur! Koruptor ogé sarua digebugan nepi ka modar!" Laju buk-bek ngaraponan koruptor.
"Aduh hadéna aing mah teu mabok!" ceuk nu boga Fortuner jeung Audi.***

DIREUNEUHAN

Kénging Tatang Sumarsono
Dipidangkeun dina lapak 24 Maret 2017 09:32:50

Ti awalna gé mangsar-mingsir. Rajeun kabéjakeun, tuda, sok aya nu bungkeuleukan. Ari ieu ménta dianteurkeun ka dinya pisan. “Cipanyosohan, Kang,” pokna.
Wayahna daék. Ti tatadi sepi muatan, da hujan gedé.
Méméh diboncéng, tiba dirérét meueusan. Enya geulis. Dierok panjang mani ngagapuy.
Jalan teu pati nanjak, tapi motor mani dedegeng. Bulan ukur reyem-reyem. Lebah sasak Galumpit mimiti aya aambeuan teu puguh. Nu diboncéng beuki pageuh nangkeup. Jurig, kitu? Tapi ah, lahaola wé.
“Ni nieu, Kang ,” sorana jadi ngirung.
Turun tina pangboncéngan, geuning semu ngalayang. Erok panjangna ngérab-ngérab katebak angin. Dirérét deui, tobat, mani pikasieuneun. Matana ngolohkor sabeulah, irungna nyiriwidil.
“Hi-hi-hi ,” seurina rangu.
Gajleng tina motor deregdeg lumpat. Notog-notogkeun awak ka lebak.
Tapi ras kana motor. Modal hiji-hijina nyiar kipayah. Kapaksa balik deui. Si kasebelan masih kénéh ngahihih. Ngadadak timbul wawanén. Kerewek dijenggut, laju diuleng.
“Bayar ongkosna siah, koplok!”
“Nih, Akang, teu moga nuit. Misi rék direuneuhan mah, pékaé .”

TUMARIMA

Kénging Ahmad Jayus Rusdi
Dipidangkeun dina lapak 24 Maret 2017 09:32:39

Deungkleung déngdék, Anaking jimat awaking. Panon peureum haté mah, masing nyaring. Rep, deungdeung talaga hurip. Rep, sakeudeung nepikeun ka burit. Gurat taneuh. Pen, samet Bapa, hidep mah sing ngajalma. Ngeunah nyandang, ngeunah nyanding. Sing pinanggih reujeung ka-senangan. Waluya tinemu bagja.

Kutan kieu jalma leutik. Kasusah mani bumetah. Kasedih teu euih-euih. Diayun ambing kapeurih. Kabingung taya tungtung. Ah, arék disuhun dina embun-embun.

Hirup gusti waras abdi. Sing kiat nandang cocobi. Teu kapendak ku abdi, sugan ku turunan abdi. Paneda, mugia manah sing qonah, pasrah sumerah. Muji sukur kana nikmat ti, Salira Gusti.

Kasép, du, Bapa sareng Ema, muga ku Allah dikobul. Jep, atuh hidep tong nangis waé... Itu geuning, Ema datang tas buburuh nyeuseuh. Deudeuh teuing...! Bapa di-péhaka, hidep, Indung hidep katalangsara.

NGALAMUN

Kénging Mohamad Rida Sanjaya
Dipidangkeun dina lapak 24 Maret 2017 09:16:19

Lamun pagawéan di imah geus bérés mah, aya alesan ka ambu supaya bisa ulin. Biasana, bérés sakola sobat dalit sok geus ngarumpul di lapang. Suku geus arateul, teu kuat hayang gancang indit tapi beuteung can di eusian, sok tara di béré idin lamun ulin can dadaharan téh. Bérés dahar berebet langsung ka pakalangan, katingali aya nu ulin ucing sumput, aya nu ngadu kaléci, aya ogé nu jadi bobotoh nyurakan nu keur maraén bola. Karék gék cingogo rék lalajo, jol aya nu ngagorowok "Mobil culik! Cap gunting", atuh kabéh pas ngadéngé kitu langsung paburisat. Kuring ngagebeg, teu luak-lieuk deui gancang nangtung tuluy ngacir, teu paduli sendal tinggaleun nu penting gancang nepi imah.
Keur ngenah ngéling-ngéling kajadian harita basa keur leutik, jol hape dina pésak ngageter aya sms ti dunungan méré paréntah "Lamun geus hasil, gancang bawa kadieu!".

JEJER CARITA NGAGUGAT

Kénging Atiqa Naim
Dipidangkeun dina lapak 24 Maret 2017 08:44:27

Dina kaayaan teu walakaya, teu bisa mancakrama jeung rasa.
Teu wasa ngéntépkeun kecap jadi carita. Ungkara éndah mingkin katalangsara.
Sungapan carita ngolétrak saat. Leuweung, aral, dahan-dahan carita ngarangrangan. Gunung, liwung, leungiteun pangpung pangjurung.

Asép ngahuleng ngaraga meneng. Nyanghareupan komputer nu ukur dipelong kosong.
"Hey...!" Sangkuriang ngabétahkeun.
"Ari manéh, ngareureuwas!" Asep nyentak.
"Pasti rék nyieun carita nya? Uing atuh jadi jejer caritana, tapi hayang jeung Luna Maya."
Asép ngahuleng deui. Jol Ciung Wanara mamawa hayam kaluar tina layar, rék nagih jangji.
"Sép, mana carita uing nu hépi énding?"
Teu kanyahoan, koruptor datang ambek-ambekkan.
"Montong nyaritakeun kagoréngan uing. Robah!" Nunjuk rorék Asép.

Sangkuriang, Ciung Wanara jeung Koruptor, galungan hayang paheula-heula jadi carita.
"Abdi heula nya, rusuh bade milari seléndang kanggo wangsul ka kahyangan," Ceuk Nawang Wulan.
Nu galungan areureun laju rampak némbalan, "mangga..."

Asép rikat rék ngetik, kakara ogé ngarampa kibod.
Listrik pareum...

LAA MAOTUN

Kénging Irman N Dimyatié
Dipidangkeun dina lapak 24 Maret 2017 08:30:36

Si Sujang keur ceurik di pipir imah bari ngagulang-gapér bangké ucing kameumeutna. "Ulah paéh atuh, Mpus! Gancang hudang..!" pokna bari nyiuman hulu ucing. Awak ucing nu geus paéh téh terus dilamotan. Nu dilamotan mah anteng wé saré...aéh paéh.
Teu lila torojol indungna. "Éta nanaonan ari manéh, Sujang?" indungna kagéteun. Hariwang ku kaayaan budak, laju disampeurkeun.
Budak curinghak, terus nyarita. "Ujang mah nurutan Ema. Da saur Ema gé tadi wengi nyarios ka Abah bari haharéwosan. Abah, urang lamotan wé nya ngarah hirup deui. Kitu pan saur Ema gé?!" ceuk Si Sujang bari neuteup ka indungna.
Geuwat indungna némpas. "Entong sadéngé-déngéna ciah, Sujang! Ulah sok tuturut munding. Sok geura kubur bangké ucing téh..!" bari gagancangan asup ka imah.
Sieun indungna ambek, ahirna bangké ucing téh dikubur. "Ari lamotan Ema naha bisa ngahirupkeun nu paéh? Rék nanyakeun ka Abah ah engké mah," kitu gerentes Si Sujang. Éh, tamat geuning dongéng téh.

KAPAHUNG

Kénging Abah Soma
Dipidangkeun dina lapak 24 Maret 2017 08:22:23

Iber ti babaturan, yén malem ieu aya nu nanggap wayang golék. Di lembur Pasir Angin. Cenah mah dalangna, dalang sohor. Saréngsé magrib, bring marangkat, pas nepi. Bener wé nu lalajo meuni noyék, kolot budak, awéwé lalaki, pasesedek. Giak pahareup-hareup. Dina prungna ki Dalang jejer, nyokot lalakon babad leuweung Amartani. Balad buta nu ngarasa kaganggu, ku ayana para Pandawa. Nu rék ngabukbak leuweung , atuh der perang, antara pasukan Pandawa, nu di luluguan ku Bima. Ngalawan para denawa. Caritana pihak pandawa meunang. Tapi nu lalajo kalah arambekeun ka dalang, kahayangna beulah buta nu meunang. Mingkin peuting nu lalajo tambah anéh kalakuanana, bari ting arélél ting corowok protés. Supaya Pandawa éléh mun buta meunang nu lalajo éar kaleprok. Bangun suka, jeung rarasaan asa anéh, kuduna geus tutup lawang sigotaka. Ki Dalang kunu hajat sina terus, tong eureun. Tapi ki Dalang sigana sadar, yén ngawayang ditempat nu teu biasa. Kidalang tuluy maca du\'a. Panyinglar dedemit. Jelegér.! Nulalajo ting jarerit paburisat.