Update: 06 Agustus 2016 02:59:25
Login ku Akun Facebook

Pangréana Fikmin

Pangaléwohna

Koméntar ti Kanca

Ahad, 19 Maret 2017 16:02
Yusuf S. Martawidénda: " Naha akun sim kuring dina web ieu janten aya dua. Nu hiji namina : Yusuf S Martawidenda Nun hiji deui namina : Yusuf S. Martawidénda nu hiji teu ngangge curek. Nuhiji deui ngangge curek dina e-na. TAPI NU LENGKEP DATA PROFILNA AKUN NU E-NA TEU NGANGGE CUREK HATUR..."
Salasa, 14 Maret 2017 16:22
Abdul Haris: " Alhamdulillah, kotrétan téh, tiasa katawis deui dina web. Hatur nuhun, Kang Dan...."
Kemis, 16 Fébruari 2017 12:29
Hamim Wiramihardja Coèlho: " Naha sesah geuningan bade ngeusian profil teh......."
Senén, 16 Januari 2017 06:47
Kang Mohen: " Sampurasuun..."
Ahad, 08 Januari 2017 23:29
Roni Rohendi: " Assalamualaikum, ngiring ngaderes palih..."
Rebo, 04 Januari 2017 07:41
Aris Siswanto: " ..."
Rebo, 04 Januari 2017 03:02
Elan Sudjanamihardja: " datang katimgal tarang tea meureun nya. nya bade ngiringan didieu yeuh da geuning ari nyiar pangarti mah tue aya watesna, boh umur atanapi tempat, sugan we aya paedah sareng mangpaatna. sim kuring ti aachen, jerman watesan ka walanda sareng belgia, elan sudjanamihardja, ari di aachen mah barudak mahasiswa nyarebatna..."
Ahad, 01 Januari 2017 22:33
Ridwan Melodian Plain: " Sampurasun..."
#
Manuskrip téh nyaéta kumpulan naskah pibukueun. Manuskrip fiksimini pikeun ieu...
#
Fiksimini basa Sunda tambah murudul, tambah arédun. Rupa-rupa...
#
Kacaturkeun, basa Ernést Hémingway keur ngariung di hiji kafé, jeung...
#
(Adaptasi wawancara Becky Tuch jeung sababaraha pangarang tur...
#
K. David Harrison teh dosén Linguistik di Swarthmore College sakaligus Diréktur...

GOIB

Kénging Asep Rahayu
Dipidangkeun dina lapak 11 Juli 2017 10:14:54

Haté jadi marudah, diuk élékésékéng, rét deui rét deui ka jalan hiji-hijina tempat pidatangeun manéhna. Unggal nu ngaliwat ditelek-telek dititénan, lain. Da puguh enya lain manéhna. Sanajan karék panggih sakali moal kapalingan. Beungeutna boga keureutan anu hésé kapopohokeunana.
Sop buah hareupeun tinggal satengah deui batur keueung nungguan manéhna datang.
Wanci sareupna, adan magrib ngalanglaung ti jauhna. Kuring manggil pelayan tuluy diharéwosan manéhna unggeuk.
Sanggeus rérés solat magrib kuring balik deui kana méja nu tadi. Bet aya amplop ngagolér. Kuring ngarérét ka pelayan anu tadi, manéhna ngadeukeutan.
“Tadi aya pameget nitip amplop kanggo ibu, saurna.” Cenah rengkuh.
Lalaunan amplop dicepeng diilo dikira-kira naon eusina.
Basa pelayan rék indit leungeunna dirawél, “Cicing di dieu. Tingalikeun bisi aya nanaon.” Cek kuring.
Pelayan katingali reuwaseun, beungeutna ngadadak pias. Sieun meureun sieun kababawa mun aya nanaon.
Béréwék amplok disoéhkeun tungtungna, goréhél keretas leutik ditulisan,
“Tong hayang panggih jeung kuring, sabab anjeun can waktuna paéh!”

KATUMBIRI

Kénging Ema Salamah
Dipidangkeun dina lapak 11 Juli 2017 09:52:42

" Hujan poyan! Gancang nyiwit ceuli!" Ceuk Ami ka baturna. " Naha kudu nyiwit ceuli sagala?" Tanya Uti." Ceuk nini mah mun hujan poyan tangara maot baraya! Teuing enya teuna mah!" Omong Ami deui. "Puguh resep mun hujan poyan mah sok aya katumbiri! Tuh tingali ayeuna! Pan aya!" Omong Uti deui."Enyaa nya! Cenah mun aya katumbiri para widadari turun ti langit ngadon marandi di leuwi! Matak melengkungna nojo ka leuwi!\' Tita milu mairan.
"Hayang pisan ningali widadari nu keur marandii!"Omong Ratna. " Mending jadi widadari!" Jawab Ami. "Embung teuing! Moal bisa jajan tahu bulat atuh!"Hayang ka dunya kudu ngadagoan katumbiri!" CeukRatna bari nyikikik. "Mun katumbiri kaburu leungit kumaha baralikna ka langit?" Tanya Unah. "Teuing can nanyakeun da can panggih jeung widadarina!"Jawab Ami dibarung saleuseurian.
Unah melengek, teu nyarira deui. Ukur lamunanana ngajaul ka langit. Warna warni lir katumbiri.

KAPARENG LAKSANA

Kénging Ahmad Jayus Rusdi
Dipidangkeun dina lapak 10 Juli 2017 22:22:31

Saha nu kudu disalahkeun, kuring atawa manéhna? Bongan saha panggih? Bongan saha aya rasa nu dikukut, dipupusti?
Kapan rasa tresna mah anugrah ti Pangéran....
Taya jawaban.

Kagok asong kapalang carambang, borontok eukeur. Tatandang sakalian midang. Balébat mangsana miang. Geus cunduk kana waktu nu rahayu ninggang mangsa nu direncana.

Kembang malati nu ligar \'na ati, nanjung gumulung.
Saparangkat alat salat nu jadi maskawin, pameungkeut cangreud kadeudeuh, pakait patali asih, kuring jeung manéhna. Pinasti rintih ngahiji subaya kiwari nyata, geugeut layeut lakirabi.

"Kang, alhamdulillah nya? Urang tungtungna mah bisa ngahiji ogé," kapireng sora manéhna, ngagebahkeun kuring nu keur anteng ngalamun \'na Ranjang Pangantén, mikiran budak jeung indungna di lembur keur naraon ayeuna?

"Muhun, Geulis," témbal kuring, haté mah anggeur pagaliwota. Raga di dinya lelembutan kumalayang. **

ADAM

Kénging Gugun Gunawan
Dipidangkeun dina lapak 10 Juli 2017 20:06:08

Langit tungkul. Bumi ngeluk. Sakabéh mahluk sumujud ajrih ka Mantena. Anu Maha Gagah tur Maha Wijaksana.

Jleg, aya hiji mahluk anu diwujudkeun tina rupa-rupa taneuh. Iblis reuwaseun, bet aya mahluk anyar ngabebengkang. Dideukeutan. Dieundeuk-eundeuk. Teu usik teu malik. Panasaran. Bus asup tina bahamna. Belenyeng lulumpatan di jero warugana. Luak-léok ka sakur lolongkrangna. Pucunghul kaluar tina duburna. "Mahluk anu kieu mah bakal gampang ku aing ditalukeunana!" pokna ka malaikat.

Tos sampurna bentuknya, ditiupkeun roh-Na. Éta mahluk beresin. " Alhamdulillah" Jibril mamatahan. Jung nangtung. Kudupruk sakabèh malaikat sarujud hormat, iwal iblis. Malaikat harookeun, naha Iblis ngeun ukur ngajengjen."Aing moal sujud ka mahluk. Piraku aing anu asal tina seuneu kudu hormat ka mahluk anu asal tina taneuh!" Iblis sombong. Asa pang sampurnana. Iblis dilaknat. Dikaluarkeun ti surga bari aya pamènta. Mènta dipanjangkeun umur keur ngagoda jelema, ngarah jauh tinu nyiptakeunana. Diijabah paméntana, padahal mahluk pangdorakana.

DINA KRD 1986

Kénging Tisna Kamisyah
Dipidangkeun dina lapak 10 Juli 2017 19:37:02

Wanci carangcang tihang. Salira katingal mapah satengah lumpat. Teup, neuteup kuring nu nangtung dina lawang karéta. Panangan salira nu ranggah, gasik diranggeum. Kalacat. Riyeg. Karéta ngageuleuyeung. Salira nyoloyong nembrag dada, gasik ditangkeup. "Hapunten..." suanten salira halon. Kuring imut, bagja. Urang sami pada nangtung papayun-payun. Laju carita ngalir, manis pancakaki marat ati dina heurin usikna rasa panumpang karéta. Anu sami pada ngudag adegan harepan éndah. Ah, urang lungsur téh di hiji stasion ageung. Sareng sami pada surti kedah turay. Bongan tuda ageman sareng udagan urang téh bénten, Nung! ***

TOPÉNG

Kénging Yayat Supriatin
Dipidangkeun dina lapak 10 Juli 2017 18:23:53

"Meungpeung aya batur, jadi milu piknik téh".
Keprék dibeubeutkeun, prah! duit récéhna mancawura.
Sanggeus ngojay, leuleumpangan mapay-mapay pasar sabudeureun basisir. Babaturan geus meunang barang pilihannana, tinggal kuring nu acan téh.
"Pasti si Opik mah néangan topéng nya?" Hendi nanya.
"Aya yu geura uing apal" Ajo metot leungeun kuring.
Enya bé, loba modélna. Kuring bungah. Cek hiji nu can aya di imah. Song duit dibikeun.
"Ih geus loba geuning topéng téh..." Kuring neuteup hiji-hiji.
Tengah peuting lilir, asa aya nu ngarungkup. Topéng anyar aya gigireun sigana kuring poho neundeun.
Peuting kadua, katilu jeung saterusna, beungeut téh karasa beurat jeung asa aya nu metotan. Anéhna téh éta topéng bet aya gigireun.
Mimiti rada percaya; topéng aya eusian.
Di na hiji peuting, rekét panto muka. Puringkak... Pluk! Aya nu nungkup beungeut. Cikikik nu seuri dipengkek bari lumpat.
"Adé...awas siah" kuring ngagorowok.
Lahlahan ngeunteung.
"Ih geuning enya pikaseurieun...paingan... si Adé...".

KANYAAH MULANG

Kénging Fajri Arief
Dipidangkeun dina lapak 10 Juli 2017 12:49:18

Wanci sariak layung. Balik ngajar. Napas rénghap ranjug. Hayang gancang nepi imah. Aya kana 10 kilo jarak sakola ka imah. Barang anjog, ningal Ema pameunteuna barengep alérgi obat. Awakna paranas. Tuluy kuring nginjeum mobil tatangga. Mangku indung asup ka mobil. Sataker kebek nincak gas, muru klinik. Geus nepi ka nu dituju. Dokter gura-giru marios Ema. Geus teu puguh pikir kuring ngadagoan di luar rohangan. Kereket sora nu muka panto. Dokter kaluar ti rohanganna. "Wayahna wé kang sing sabar, Ema geus teu aya dikieuna," cék Dokter bari ngupahan kuring. Awak kuring asa runtag. Leuleus naker. Ngarumpuyuk. Cipanon geus teu kabendung "Emaaaa". Ras émut ka cariosan Ema isuk tadi, "Ema teu kunanaon jang, sing daria jeung soson-soson angkat ngajarna. Ema bagja jang!"

HALAAAAH!

Kénging Ema Salamah
Dipidangkeun dina lapak 10 Juli 2017 08:27:24

" Bos! Juma\'ah sonten wang jadikeun ka Majingklak! Aya iber lauk kakap nareureus! Malah kamarina si Kujun ngahanjatkeun nu dua kilo sahiji!" Omong mang Akil."Hayu! Sabaraha urang nu mangkat?" Kuring nanya . Ari lobaan mah mayar mobil jeung parahu moal beurat teuing. " Dalapanan,Bos! Jawab mang Akil deui.
Ba\'da sholat shubuh geus anjeucleung na parahu. Hayang neruskeun karesep peuting ngaitan bagad jeung ciper. Nu dituju ka muara. Rada aral da geus dua jam leuwih taya nu nanya. Ukur anak keting nu dibalangkeun deui. Kurunyud nyuuuud! Leeeeep! Kuring ngagentak narik tapi jeujeur kalah melengkung. Deg-degan bari bungah. Biasana lamun kitu lauk badag. Siriwiiik asa ngahampangan kukumbul mumbul deui gancang ditarik. Nyuuuuud! Leeeep! Kitu jeung kitu narik ulur useup ampir sajamna. Tungtungna dilalajoan ku babaturan.Beuki deukeut, beuki kaciri hideung. Keteg jajantung beuki ngerepan bari leungeun mah terus narik ulur useup. Barang geus kaciri jelas babaturan surak laju saleuseurian.
Heueuh atuh da nu ditarik ulur ampir dua jam ku kuring geuningan calana dalam ibu- ibu.

NU GEUMPEUR TUNGTUNG KALÉNDER

Kénging Eddi Koben
Dipidangkeun dina lapak 10 Juli 2017 02:55:59

Lain teu hayang nyugemakeun sémah. Tapi dalah dikumaha da di dapur geus teu boga nanaon. Ma’lum tanggal na kalénder geus tunggang gunung. Rék nganjuk dahareun ka warung asa teu wasa, teu tuman. Antukna saaya-aya wé. Keun da ki dulur gé ngama’lum meureun.

Kodomang leungeun ngarampa téh manis hancengan. Ki dulur disuguhan cikopi.

“Sok atuh, lur, ieu cikopina bisi tiis mantén,” cekéng nawaran.

Teuing kunanahaon ieu sakadang leungeun bet teu daék tartib. Sabot nyokot téh manis, teu kahaja nodél cikopi. Cikopi amalayah maseuhan samak.

Sakedapan kuring ngajentul. Téh manis teu kebat diinum. Ki dulur rikat nyingkahan sieuneun calanana kabaseuhan.

“Geuwat nyokot elap!”

Berebet kuring ka dapur néang elap. Gesut, gesut, samak dielapan. Teuing pédah haté tagiwur meureun, sakadang leungeun ngilu geumpeur. Keur haget ngelapan samak, leungeun teu kahaja nodél téh manis. Samak beuki baseuh. Cakakak ki dulur seuri. Kuring ngilu seuri maur. Haté mah asa hayang ngilu dielapan.***

ÉSÉMÉS

Kénging Gugun Gunawan
Dipidangkeun dina lapak 09 Juli 2017 22:43:22

Bada lohor, aya ésémés gajihan. Juha nyéréngéh. Teu lila aya ésémés tagihan listrik jeung telepon. Juha rumahuh. Kaluar ti pagawéan, karék ngahirupan mobil, jol deui ésémés nagih cicilan mobil. "Euh. Meni apal pisan kuring geus gajihan!" ceuk Juha kukulutus sorangan laju balik ka imahna.

Méméh saré di imahna, Juha mukaan ésémés bari gogoléran dina kasur. Aya anu ménta sumbangan keur pangwangunan masjid, panti asuhan, pasantrén tahfidz Qur,an jeung sajabana. Juha ukur saliwatan macaanana. Bray deui kabuka ésémés ti indungna: "Jang. Sajadah Ema tos soéh ayeuna téh. Cing atuh pang mésérkeun sajadah alus jeung hipu anu aya gambar kabahna. Ngarah husu solatna!". Juha jiga anu ngalamun sakeudeung bari narik napas panjang. "Ké deui ah, ari geus salsé!" géréntés Juha bari nutupkeun hapéna.

Tengah peuting, Juha kahudangkeun ku alarem. Gep hapé dicekel. Bray dibuka. "Umur anjeun tos séép!" Gebeg. Malaikat gigireun. Bray téténjoan caang. Sakabéh amal alus jeung goréng narémbongan.