Update: 06 Agustus 2016 02:59:25
Login ku Akun Facebook

Pangréana Fikmin

Pangaléwohna

Koméntar ti Kanca

Ahad, 19 Maret 2017 16:02
Yusuf S. Martawidénda: " Naha akun sim kuring dina web ieu janten aya dua. Nu hiji namina : Yusuf S Martawidenda Nun hiji deui namina : Yusuf S. Martawidénda nu hiji teu ngangge curek. Nuhiji deui ngangge curek dina e-na. TAPI NU LENGKEP DATA PROFILNA AKUN NU E-NA TEU NGANGGE CUREK HATUR..."
Salasa, 14 Maret 2017 16:22
Abdul Haris: " Alhamdulillah, kotrétan téh, tiasa katawis deui dina web. Hatur nuhun, Kang Dan...."
Kemis, 16 Fébruari 2017 12:29
Hamim Wiramihardja Coèlho: " Naha sesah geuningan bade ngeusian profil teh......."
Senén, 16 Januari 2017 06:47
Kang Mohen: " Sampurasuun..."
Ahad, 08 Januari 2017 23:29
Roni Rohendi: " Assalamualaikum, ngiring ngaderes palih..."
Rebo, 04 Januari 2017 07:41
Aris Siswanto: " ..."
Rebo, 04 Januari 2017 03:02
Elan Sudjanamihardja: " datang katimgal tarang tea meureun nya. nya bade ngiringan didieu yeuh da geuning ari nyiar pangarti mah tue aya watesna, boh umur atanapi tempat, sugan we aya paedah sareng mangpaatna. sim kuring ti aachen, jerman watesan ka walanda sareng belgia, elan sudjanamihardja, ari di aachen mah barudak mahasiswa nyarebatna..."
Ahad, 01 Januari 2017 22:33
Ridwan Melodian Plain: " Sampurasun..."
#
Manuskrip téh nyaéta kumpulan naskah pibukueun. Manuskrip fiksimini pikeun ieu...
#
Fiksimini basa Sunda tambah murudul, tambah arédun. Rupa-rupa...
#
Kacaturkeun, basa Ernést Hémingway keur ngariung di hiji kafé, jeung...
#
(Adaptasi wawancara Becky Tuch jeung sababaraha pangarang tur...
#
K. David Harrison teh dosén Linguistik di Swarthmore College sakaligus Diréktur...

NGIGEL

Kénging Fajri Arief
Dipidangkeun dina lapak 20 Novémber 2017 13:24:03

Nyi Darsih panari kahot di buana panca tengah. Peuting ayeuna, manéhna seja ngayakeun paméntasan ahéng. Unak-anik téhnologi patinggurilap mapaés raksukanana. "Nu kieu yeuh ngigelan jaman téh!" manéhna tulak cangkéng bari légég. Para nayaga marolohok mata simeuteun. Prung, paméntasan dikawitan. Laju manéhna ngigel. Tepak kendang teu dipaliré. Komo deui sora gamelan, teu dipireng-pireng acan. Ngigelna beuki motah. Saking motahna, hayoh wé sakabéhna didarupakkan. Gamelan marecleng. Kendang marental. Ngigelna malah beuki gancang. Gerakan keupat, kéwér, mincid, selut, jeung uyegna geus kaluar tina tetekon. Lila-lila tanagana mingkin suda, tungtungna manéhna ngarumpuyuk di luhur panggung. Bareng jeung awakna nu dibeulit gulungan kabel. "Ulah motah teuing ngigelna. Sing inget kana purwadaksina. Tuh tingali, loba jalma nu katalangsara!" cék sora nu ngaweuhan ti jomantara. Hareupeun panggung awut-awutan. Panongton narangkarak. Mangpirang-pirang getih patulayah satengahing panggung. Katarindihan gumuruhna jaman.

GENING

Kénging Mamal J
Dipidangkeun dina lapak 20 Novémber 2017 13:23:10

Ngajengkruk téh saukur méakeun kapanasaran. Naon alesanana? Anjeun ngelemengkeun harepan nu kungsi ku urang diréka duaan. Bangku bandara nu didiukan, keun sing cumarita, marengan galécokna rasa.
Di dieu dua taun ka tukang, neuteup anjeun nu ngaléngkah ka hiji rohangan, misahkeun urang. Papatong beusi hiber ngajauhan, mawa anjeun ka nagara deungeun.
Bener pisan gening. Lila ti lila mah wanci muraykeun sagalana. Pasini jangji ngolémbar, lir ontan ngojay dina situ. Kapupus ku lalampahan waktu.
Urang pegat, ceuk anjeun dina tilpun. Moal rék ngumbar cipanon, geus kabadé ti anggalna, mun urang moal kabiruyungan. Kolot anjeun teu méré lolongkrang pikeun urang nyangsaya saati.
Jam sapuluh nepina ka bandara. Ning, babaturan nu sok méré béja kaayaan anjeun di nagara deungeun. Sing tabah. Ning mungkas tilpun, jiga aya nu disidem.
Panon poé keur nérékél. Jalma ngabrul ti panto bandara. Teg. Rentang-rentang pangtukangna tiluan, saurang nyéréd koper, saurang ngadorong korsi roda, saurang deui anjeun teu walakaya.

GATOTKACA JAMAN NOW

Kénging Hafidz San Arya Sastrabahu
Dipidangkeun dina lapak 20 Novémber 2017 11:28:01

"Haruuuh..! Rama Bima tulungan tuang putra." Gatotkaca muringis

"Agan! Kunaon agan?" Astrajingga seja ngupahan

"Aéh, Pot.. ieu nyeri euy! Kamana rama Bima?"

"Nuju di wésé tadi mah, Gan. Dupi éta salira kunaon bet nganggo masker kitu, nuju salésma? Heu..heu."

"Dicabok siah! Buru pangnéangkeun Rama Bima, aing nyeri teu kuat."

"Mangga. Asal maskerna laan heula."

"Buru..téangan bapa aing!"

"Muhun, asal buka heula maskerna sakedap. Ké abdi milari Juragan Bima."

"Tapi jangji, ulah nyeungseurikeun siah."

"Moal, Gan. Moal dibéja-béja abdi mah."

"Tah tingali ku manéh!"

"Ambuing..naha bet jeding kitu gan? Heu..heu.."

"Tidagor kana tihang listrik euy." Témbal Gatotkaca ngajéntrékeun kajadian anu sabenerna

SERTIFIKAT

Kénging Mang Ntèd
Dipidangkeun dina lapak 20 Novémber 2017 11:25:22

Manèhna nanangkeup lambaran kertas duapuluh kali duapuluh sènti; sertifikat. Anteb diteuteup, nyèh belenyèh, seuri. Gutrut, nulis status. Diukir, dirèka-rèka basana. Provokatif. Pung, diapungkeun ka unggal media-sosial. Dibagi-bagi ka tiap grup. Ku teu sangka ratmaloka jadi geunjleung. Padungdengan. Guntreng catur. Sabot keur ngeunah-ngeunah maseuhan tikoro ku cikopi, minuhan liang irungna ku haseup, aya nu keketrok.
"Mang....!" Panto dibuka. Ngabedega hiji lalaki tengah tuwuh, nulak cangkèng, tutunjuk.
"Geura bayaran siah hutang manèh di warung nu geus ngagunung, mun teu sanggup kadieukeun èta kertas nu ku silaing diagul-agulkeun di media-sosial...!" Beungeutna beureum lir rahwana.
"Mangga, ieu kertasna" Manèhna pasrah. Gebeg, nu nagih hutang reuwas, satutasna ngilikan èta kertas.
"Teu sudi dibayar ku kertas kieu!!!" Nu nagih hutang jejebris, laju ngalèngos.
Kalayaaang,... èta kertas kabawa palid cileuncang.

SAMAGAHA

Kénging Tisna Kamisyah
Dipidangkeun dina lapak 20 Novémber 2017 10:34:40

Pamajikan nu keur bureuyeung beuteungna, gasik dituyun, laju mukakeun panto imah. Bray. Di tengah buruan, katingali budak awèwè nu cikal jeung batur ulinna keur carempego neuteup cai dina baskom. "Hiih, ari manèh Kèsih! Montong dicepengan atuh baskomna, tuh jadi wè kalangkang bulanna oyag-oyagan!" ceuk Si Cikal ngagebès ka batur ulinna. "Bah, ènggal atuh mapahna, ulah ngahalangan panto waè!" ceuk budak kuring nu nomer dua, sèsèlèkèt hayang ka luar ti imah bari leungeunna nyepengan eunteung. "Enya buru atuh ulah kalèkèd, henjig gancang kaituh bisi bulanna kaburu diteureuy srangèngè! Karunya di utun inji bisi kuma onam, Jang!" kapireng sora mitoha awèwè tukangeun. Jrut, kuring turun ka buruan imah, nuyun pamajikan rèk ka tampian lebakkeun lembur. Hawar-hawar tina sepèker masjid, sora takbir ngalanglaung. Pamajikan ngageter, kawasna teu tahaneun ku gelebugna angin peuting nu neumbrag kana awakna. "Duh, Gusti..., mugi utun inji nu badè lahir tèh rarayna teu ku nanaon!" Hatè gumerendeng. ****

HIJI

Kénging Abdul Haris
Dipidangkeun dina lapak 19 Novémber 2017 18:51:22

Upaya hayang boga budak lalaki, bébéakan dilakonan. Yaktos, sangkan jaga aya anu mingpin lembur, nuluykeun inyana salaku pupuhu. Anakna mah rendey pisan, tina rahim séwang-séwang tilu pamajikanana. Hanjakal awéwé kabéh.

Ménta peupeujeuh ka sasaha baé mah, geus karuhan. Antukna kumencling ka jalma \'nu \'pinter\', dipercaya bisa nganjang ka pagéto. Hadé maca cacandran, béjana.

Tukang ramal \'nu dimaksud, didatangan. Awahing ku panasaran. Rék pupundut panyawangna. "Anjeun kudu kawin deui, pinasti bakal laksana!" cenah.

Tumut laju ditedunan, ngawin wanoja gambuleng. Éta garwa \'nu kaopat, kacaturkeun pibakaleun reuneuh munding. Éstu pikahariwangeun. Sasarengan, nepungan si tukang ramal.

"Kinten-kintenna kumaha, Bah..?" rémpan. "Anjeun bakal boga jalu, malah jaga dina yuswa lima puluh tujuh taun baris mingpin hiji nagri."

Langgéor robah ngagéang, nyumpingan Embi paraji. Utun inji sabrol-broleun. Harénghéng. "Uluh, astaghfirullohaladzim...!" gorowok Embi, dampal leungeunna \'nu lamokot ku getih tingkeleter nyambat sirah orok beureum. Ramohpoy tur tingkelepek, tutas nyaraksian brolna budak ahéng \'nu panonna ukur hiji.***

PASINI

Kénging Asép Kurniawan
Dipidangkeun dina lapak 19 Novémber 2017 18:10:35

Wanoh jaman sakola. Deukeut mah henteu. Ngan rasa teu bisa dibobodo. Angger ratug kajeun ukur neuteup poto propilna ogé.
Meunang béja sotéh ti babaturan. Cenah manéhna ogé léngoh! Sok tuluy aya rasa ngajongklokeun ieu kahayang, anu geus lila disidem. Sugan pédah sarua laléngoh. Maksakeun ngainbox. Nya jangji pasini ngajadi.

"Abdi tos dugi kang." Inbox ti manéhna.
"Sakedap, Nyai dimana?" Ngulincer ka jero rèstoran. Can sidik, kajeun tasma kandel geus disusutan ogé.
Manéhna ngabéjaan, maké raksukan bodas gading, rok beureum ati. Diwawaas, disawang. Ngingetan poto propilna.

"Kang palih dieu!!" Dirérét, disidik-sidik. Awéwé mamawa budak duaan laleutik kénéh. Haté gé ratug, karayap lempang nyampeurkeun. Teu gancang, da puguh lempang gé dituyun iteuk.
Sok bisi salah tetempoan, gancang nanya, "Nyai?"

Manèhna unggut. Ngabagéakeun, metot korsi keur kuring diuk.
"Muhun Kang. Tilupuluh taun nya, urang teu pendak!" ceuk manèhna bari ngawanohkeun kuring ka barudak nu dibawana, "Nèng, Ncép. Salim ka Engking, réncang Enin!" Bari imut.

HAH HUH

Kénging Asep Taptazana
Dipidangkeun dina lapak 19 Novémber 2017 13:06:59

Panonpoé, ti isuk nyumput. Diharudum ku sarung méga mendung. Barudak anteng, keur arulin di walungan. Sarurak, gogonjakan. Walungan nu pinuh ku busa sabun. Hideung lestreng, pacampur runtah imah. Liket jeung runtah pabrik, ngalingkung satungtung kampung.
“Hah, huh!” ceuk hiji budak, hideung lestreng, beuteung bureuteu. Tutunjuk ka beulah kidul.
“Hah, huh!” ceuk budak nu hiji deui, unggeuk. Bungah pisan, bari nunjuk kana kasur butut, ngaliwat hareupeun barudak.
“Hah, huh?” ngahuleng, teu percaya kana caritaan babaturanana. Kadéngé barudak sareuri.
“Hah, huh,” tuluy numpakan kasur butut. Salusurakan. Bungah, meunang kaulinan anyar.
“Hah, huh! Hah, huh!” ceuk hiji kolot, tutunjuk ka barudak nu keur anteng, arulin kokojayan.
Barudak henteu nolih, kolot beuki tarik ngagorowok. Tuturubun, ngabéjaan, tutunjuk ka beulah kidul. Huluwotan Citarum, teu kuat nahan cimata.
“Hah, huh! Hah, huh!” kadéngé sora barudak tingkocéak. Beuki lila, ngaleungit. Séahna cai walungan, marengan palidna runtah, jeung barudak. Gelap dor-dar. Huh, hah!

PRIHATIN

Kénging Ravy Rasmita
Dipidangkeun dina lapak 19 Novémber 2017 12:22:49

Atin. Nénéhna tina Prihatin. Dua poé deui jangkep tilu taunna téh. Geulis ceuk kuring mah. Cureuleuk, buukna nurun pisan ka kuring.
"Éka adeung," tetep hayang éta cenah, hadiahna téh. Bonéka panda nu gedé, nu ditempona basa diajak ka pasar malam. Kuring anteng diuk neuteup manéhna nu lulumpatan di patengahan. Eundeurna palupuh karasa kana dampal suku.

Léos ka kamerna.Teu lila balik deui bari sirahna buni ku baju Barby. Dipangmenerkeun. Manéhna dangdak-déngdék jiga nu atoh. "Kanggo engké pan, cu." Ngudaran baju anyarna. Nyéh, manéhna seuri sanggeus dibébénjokeun.

Poé nu didago-dagona geus cunduk.

Baju, sapatu jeung bonduna geus dipaké. Batur sapedaranna ngagarimbung dialanteur indungna.

"Mama...!" Manéhna lumpat tuluy ngagabrug awéwé nu sapedaran indungna.
"Punten nya, Téh!" kuring sasadu bari mangku Atin.
Kuring ukur seuri Konéng. Teu wasa ngampeuh rasa nu awor jeroeun dada. Satengah lumpat kuring ka kamer

Cetrék! Sora konci ti jero kamer, bareng jeung Ngoncina lawang haté.

TIHANG LISTRIK

Kénging Djamhur Ahmad
Dipidangkeun dina lapak 19 Novémber 2017 11:09:22

Wanci haneut moyan. Duaan jalan-jalan di Kebon Raya. Nay hayang ningali anggrék. Implengan paduduaan jadi kanyataan. Ngahaja asup ti lawang lebah Pasar, ambéh leuleumpangan rada jauh. Padahal mun sorangan ka Grya Anggrék téh sok jalan hareup. Lima menit geus nepi.
Saméméh asup ka Grya Anggrék. Kuring ditoél.
"A, ieu pangmotrétkeun!" ceuk Nay nuduhkeun kana daun. Teu talangké lensa tambahan dipasangkeun kana HP. Meunang sababaraha jeprétan. Puguh objékna teu daék cicing. Leutik deuih.
"Cikan ningal, A!" HP dibikeun. Manéhna neges-neges.
"Ieu naon namina?"
"Inggrisna mah ieu Weeveel, Néng!"
"Basa urangna, naon?" Panasaran.
Kuring gideug. Puguh teu apal ngaranna.
"Sapertos badak, nya!" Ménta kasaluyuan.
"Muhun, atuh! Piraku sapertos tihang listrik mah," ngaheureuyan.
"Iiih..." Teu nyangka manéhna nyiwit. Nyiwit asih tangtuna gé.
"Nay, pami nyiwitna dileupaskeun, hartosna salira kersa dipihukum ku Aa!"
Panonna ngadilak. Kempot pipina ngaruntagkeun jajantung. Nyiwitna ngalaunan tapi teu dileupaskeun. Ti kajauhan panonpoé nyumput satukangngeun halimun. Éraeun.