Update: 06 Agustus 2016 02:59:25
Login ku Akun Facebook

Pangréana Fikmin

Pangaléwohna

Koméntar ti Kanca

Kemis, 16 Fébruari 2017 12:29
Hamim Wiramihardja Coèlho: " Naha sesah geuningan bade ngeusian profil teh......."
Senén, 16 Januari 2017 06:47
Kang Mohen: " Sampurasuun..."
Ahad, 08 Januari 2017 23:29
Roni Rohendi: " Assalamualaikum, ngiring ngaderes palih..."
Rebo, 04 Januari 2017 07:41
Aris Siswanto: " ..."
Rebo, 04 Januari 2017 03:02
Elan Sudjanamihardja: " datang katimgal tarang tea meureun nya. nya bade ngiringan didieu yeuh da geuning ari nyiar pangarti mah tue aya watesna, boh umur atanapi tempat, sugan we aya paedah sareng mangpaatna. sim kuring ti aachen, jerman watesan ka walanda sareng belgia, elan sudjanamihardja, ari di aachen mah barudak mahasiswa nyarebatna..."
Ahad, 01 Januari 2017 22:33
Ridwan Melodian Plain: " Sampurasun..."
Jumaah, 30 Désémber 2016 06:12
Dayat Iskandar: " Combrek! Lir obor baralak. Ngaguruh sagebragan, tuluy simpe. Balik ka asalna...."
Salasa, 20 Désémber 2016 01:21
Atton Rustoni: " Sampurasun... Assalamualaikum... Seja nyungkeun widi amengan, tur Ngiring ngaderes di palih dieu. Hatur..."
#
Manuskrip téh nyaéta kumpulan naskah pibukueun. Manuskrip fiksimini pikeun ieu...
#
Fiksimini basa Sunda tambah murudul, tambah arédun. Rupa-rupa...
#
Kacaturkeun, basa Ernést Hémingway keur ngariung di hiji kafé, jeung...
#
(Adaptasi wawancara Becky Tuch jeung sababaraha pangarang tur...
#
K. David Harrison teh dosén Linguistik di Swarthmore College sakaligus Diréktur...

LAIN SULAYA

Kénging Dadah Hidayat
Dipidangkeun dina lapak 24 Fébruari 2017 08:21:51

Geulis, ti anggalna akang tos wakca mo badé muka tulak talak. Harita geuning, basa huhujanan kekeceprekan dina cileuncang, ngawaskeun runtah nu palid ka solokan.
Salira jamedud, teu tiasa narjamahkeun trésnaning ati, mukakeun panto lalaonan, sakedik-sakedik ngalebetkeun rasa kana tempat duriat nu lawas kosong, séép dikuras hujan silantang.

Akang tawekal ngabuktoskeun kasatiaan kana pilihan, dikuatan jodona, sanaos salira keukeuh garung.
Ahirna langit ngawidian, teuteupan salira leyur.
Nyorang halodo entak-entakan marahmay. Laju akang ninun kekebul dijantenkeun simbut. Wengina dianggo hahaneut. Lambé salira kapireng léah, ngucapkeun kalimah tumampi. Kapungkur mah bujeng-bujeng. Nu aya kokoét waé. Dugi ka balolécék. Peurih. Teu siang teu wengi. Akang ngama\'lum. Kitu ilaharna léngkah nu nonggongan kanyataan mah. Akang teu getas harupateun. Tigin kana lajuning laku. Nampi katrésna nu ngan sabeulah.

Ayeuna, di tungtung katrésna, nalika tangkal panceg, sirungna ngarandakah, salira nyepeng kalimah tauhid,
"Laa ilaaha illalloh."

PUNTEN

Kénging Atep K Rahman
Dipidangkeun dina lapak 24 Fébruari 2017 08:21:04

Saenggeusna salaman jeung nu boga hajat, kuring laju parasmanan. Kabeneran ngantri satukangeun wanoja rancunit, jadi népsong ngalasna. Kahayang mah rada lila ngantrina, hanjakal keur carang tamu, jadi gagal deuk ngamodus téh. Bérés ngalas, kuring muru korsi jajaran tukang, ambéh teu kaganggu daharna. Keur jongjon ngahanca saté, kadéngé sora meni halimpu.

"Punten, A. Ngiring calik palih dieu,” pokna téh.
“Mangga.”
Kuring némbalan bari ngarérét. Haruuuh..., geuning Si Rancunit! Atuh dahar téh jadi ancin. Saté nu biasana sagahéleun, mung disegétan hiji-hiji.

Salila dahar, Si Rancunit maling-maling rérét waé ka kuring. Kunaon, nya? Wawuheun kitu? Atawa, anéheun ningali Keanu Reeves keur ngagayem saté? Kila-kilana mah, deuk ngajak kenalan.
"Punten, A ...,"
Tuh, paaan..., Si Rancunit ngaharéwos! Haté ngadadak karembangan. Dewi Amor ngiceupan ti kajauhan.
“Muhun, Néng. Badé naon, nya?” témbal kuring, pédé.
"Euuu..., éta. Aya bumbu sate \'na kumis Aa!" Cenah, bari nungkup biwirna.

SAJAK

Kénging Nanang Sahbana Afnani
Dipidangkeun dina lapak 24 Fébruari 2017 08:10:37

Keretas kelir gading balas kakosok waktu, napel \'na panto lomari. Mangtaun-taun bumetah, arang aya nu maliré, iwal nu bogana. Atra kagurat sajak kemba dina awakna, digurit tina rasa nu marudah. Rasa nu disideum \'na hunyudan lamad kapilara. Nété ungkara ka ungkarana. Nyeuit.

"Ér! Bérésan kamar tamu keur kang Irwan!" sora Amih ti dapur nitah ka Érna.
"Badé, Mih! Dikantun heula, kang." pokna ninggalkeun kuring di ruang tamu. Awakna nu lenjang matak ciduh mulang kana tikoro.
"Wan, ulah sok ampleng-amplengan siga nu cadu balik." ceuk Amih. Kuring teu némbalan.
"Sing karunya ka si Adé." pokna deui bari neundeun opieun \'na meja.
"Bilih badé istirahat heula?" Érna mairan tina lawang panto kamar.

Peuting beuki ngolotaan, kapireng hawar-hawar sora lagu ti kamar Érna. Ari nasib saha nu nyana, keur sakolana nyongcolang jeung boga rupa kasép. Ari ayeuna robah jinis jadi awéwè nu andalemi. Geulis. Deudeuh teuing, Ernawan.

BABAR SAWANCI

Kénging Helmi Pakudjati
Dipidangkeun dina lapak 24 Fébruari 2017 08:08:25

Di rohangan kelas Alliance-International-School.
Bu Guru tumanya ka para siswa nu asal-muasalna variatip ti mancanagara.
”Barudak! Saha cing tokoh nu dibabarkeun tanggal 25 Désémbér tina rahim parawan. Pernah ngalaman wafat salami tilu dinten, tapina dicengkatkeun deui. Turta ngagaduhan kaonjoyan tiasa ngalandongan jalmi nu aludur?”
Barudak kompak ngaracung.
”Horus ti Mesir” jawab Husén ti Kairo.
”Attis ti Pryggia,“ Dimitrio nyeuleungkeung.
“Krishna ti India,” ceuk Raju.
Hiji-hiji barudak nyebutkeun tokoh nu dimaksud.
“Dionysus ti Yunani.”
“Mithra ti Persia.”
“Budha-Sakia ti India.”
“Odin ti Skandinavia.”
“Chrite ti Chaldea.”
“Yesus ti Bethlehem.”
“Salivahana ti Bermuda.”
“Indra ti Tibet.”
“Jao ti Nepal.”
“Quexalcote ti Mexico.”
“Asad ti Assyria.”
“Deva-Tat ti Bangkok.”
“Beddru ti Jepang.”
“Fohi ti China.”
“Ischy ti Formosa.”
“Promotheus ti Kaukasus.”
“Quirinus ti Roma.”
“Tamara Bleszynski ti Bandung.”
”Pinteeer..! Sadaya jawaban cocog, kajabi nu pamungkas, mung leres tempat sareng tanggal lahirna wungkul,” sanggem Bu Guru imut bari ngarérét ka Néndén siswa asal Soréang.

AYA ANU NGIWAT

Kénging Budi Trisno Haryono
Dipidangkeun dina lapak 24 Fébruari 2017 07:20:56

"Cicing sieun ulah ulin waé sujang!" Indungna mapagahan.
"Sieun kunaon Ema?" Budakna nu umur 5 taun nalék Indungna.
"Ayeuna téh malem Jumaah, sok loba jurig nyiliwuri, sétan milu ingkah" Nandeskeun.
"Jug alukmana ngadedempés di pangkéng tong kamamana!"
jep. Simpé, bray beunta tengah peuting. rekét panto kamer budakna dibuka.
gebeg. budakna leungit dijéwang ku sanékala.

BASA INDUNG

Kénging Gugun Gunawan
Dipidangkeun dina lapak 24 Fébruari 2017 06:55:43

"Siapa namamu?" ceuk Nurdin.
"Ana...? Rokmini" gugup.
"Saudaranya Rokpanjang, yah?" Nurdin ngajak heureuy. Anu diheureuyanana haré-haré.
"Kamu bisa bahasa Indonésia, engga?" Nurdin satengah ngagorowok ti jero konter. Lapur teu ngajawab. Nurdin mariksaan berkas. Gebeg, ningali paspor kaluaran taun dua réwu bari teu kungsi diganti. Asal dunungan Al Qurayat, propinsi kalér, wates jeung nagara Yordan. Teu nunggu lila, rikat Rokmini diasupkeun ka jero kantor.

Rokmini sapeupeuting diajak ngomong ngalér ngidul ku itu ku ieu, weléh geus poho pisan kana basa Énonésa téh. Antukna wawancara paké basa Arab. Derekdek manéhna cacarita panjang lébar timimiti gawé nepika kiwari, geus juhlas taun can mulang. Boro-boro ngirim duit, nélépon gé tara dan teu boga nomer hapé kulawargana di Cianjur.

Kacaturkeun isukna, Rokmini datang ka kantor bari panon carinul. Biasana norolang basa Arab, ayeuna mah ngadadak cicingeun. Gek diuk.
"Ari ieu dimana? bari gigisik luak-lieuk.
"Tah geuning basa indungna kaluar!" cek Nurdin nyéréngéh.

TUKANG NYINGSIEUNAN

Kénging Neng Val
Dipidangkeun dina lapak 23 Fébruari 2017 23:03:14

"Lah, aya nu ngajagaan euy! Kumaha atuh..., mangkaning geus teu kuat lapar!"
"Hayu tuturkeun, sugan wé teu ningalieun," tuluy rerencepan mapay galengan. Korosaaak..., gombrang gombrang gombrang...! Belecet nu duaan lumpat ti paparétot. Kuring ukur nyéréngéh.

Kuring, purah dititah nyingsieunan. Pédah boga tagog pikasieuneun. Padahal lamun arapaleun mah, kana kaayaan kuring, saukur bisa nyingsieunan. Ukur bisa ngabedega. Pimanaeun bisa ngudag komo nyangkalak mah. Bisa usik ogé, bubuhan awak kuring ditalian, talina manteng kahiji saung, sapanjang tali, digantungan ku kaléng, tah lamun tali éta aya nu metot, kakara kuring bisa usik tur nyora.

MANGSA JEMPLING HIJI PEUTING

Kénging R
Dipidangkeun dina lapak 23 Fébruari 2017 20:06:58

Bulan kari sapasi, ngagantung kasaput pepedut. Peuting nu combrék, angin leler. Sato peuting taya nu nyoara.
Kang Idoy guling-gasahan teu bisa saré. Bayeungyang ceuk pangrasana. Dibarung haté seseblakan waé. Ngahérang nyawang lalangit, ngababadé, ras ayeuna malem juma\'ah, tingpuringkak. Ngarasa kaaduhung teu ngilu tunggon Adi beuteung nu tadi beurang tabrakan di rumah sakit.
Rekéét, sora nu mukakeun panto hareup. Ditéma nu ngagereneng, kadéngéna muru pawon. Jempling. Kadéngé deui nu gegerenengan. Panasaran, ngadongkang rérégan. Disingkabkeun. Sarérétan aya nu sila tutug lebah lawang pawon. Ngahuleng.
"Jang Engkum balik ti ér és? Teu parna meureun cilakana, éh ari nu séjénna?"
Gerentes Kang Idoy bingung.
Kadéngé deui nu tréng-trong sora keur dahar. Nguniang panasaran. Kaluar ti kamar. Bréh, di lur euweuh sasaha. Di pawon gé suwung. Muringkak. Keur kitu tirilik sora hapé, ngarénjag. Nu nelepon, gewat diangkat.
"Assalamuallaikum.."
"Kang, jang Engkum nuluy! Maot teu katulungan!"

TALAGA ASIH

Kénging Tatin Sardjiman
Dipidangkeun dina lapak 23 Fébruari 2017 20:04:49

Talaga haté talaga impian, talaga pujaan, talaga urang duaan. Tempat macangkrama ngumbar rasa, ngipuk katresna.
Ayeuna kuring keur nangtung di dieu, di mumunggang pasir implengan.
"Umah. Ntos ah jogingna. Yu urang ka ditu." Harita, bari mawa kembang kacapiring kameumeut kuring, meunang metik ti sisi talaga, manéhna nungtun kana jambatan.
"Hayu umah kadieu, ati-ati nya geulis." Ceuk manéhna. Urang duaan diuk di tungtungna. Kembang kaca piring diakeup, diambung ku kuring. Ku manéhna dipetik hiji, diselapkeun kana cindung. Ehm... ngahiliwir, anteb ka ambung seungitna.
"Abah. Urang dimana ieu?" Harita kuring nanya?
"Di lembur katumbiri, bageur. Lembur urang duaan." Teuteup nétrana katingali kénéh gumiwang, pinuh ku tresna.
"Mata kilinci milik Abah, ngan anu Abah." Kitu babasaanna. Karasa haneut biwirna ngaasun nétra.
Reup dipeureumkeun. Berebey-berebey cinétra ngamalir harus kana pipi.
Geus teu kabilang sabaraha purnama. Silih taun, taya anu bisa ngaganti katresna jeung kanyaahna.
Mugia Abah aya dina kabagjaan di sisi Anjeun-Na.

UPAK-IPUK

Kénging Mulyana SA
Dipidangkeun dina lapak 23 Fébruari 2017 20:04:38

Rengkung. Bongkok. Rumanggieung. Manggul pacul. Gecluk, gecluk ngali lombang pendeman kompos di lahan sisi jalan désa. Haruhah-haréhoh. Cleb. Ceungceuman buah dipelakeun. Diarugan. Rénghap-ranjug. Ngaso. Gék diuk handapeun linduhna tangkal Johar.
“Pepelakan baé, ilok kaasaan hasilna ku Aki?” Kuwu hurmat naros.
“Jiiih! Rampés Ki Kuwu. Ieu mah itung-itung tamba ngalamun. Susuganan mangpaat keur turunan aki jaga.” Patingsolongkrong. Sasalaman.
“Sapertos urang ayeuna panginten, nya, Ki? Buah nu ayeuna diala téh apanan meunang jalma baheula nu tos teu araya di kieuna?”
“Taaah. Percis kitu, Kuwu. Apanan pangersa jeneng gé, syaréatna mah ladang pepelakan karuhun hidep baheula, nu aramanah.”
“Sumuhun. Kungsi pun Uyut gé ngadongéngkeun.”
“Baruk? Mun karuhun waé bisa ngawaris, atuh urang ayeuna gé asana téh teu kudu haripeut teuing, ancokeun keur turunan.”
“Leres, Ki. Amitan heula, nya? Nyanggakeun hatur lumayan.” Solongkrong. Si Aki dikeupeulan. Karérét lambaran Soekarno-Hatta.
“Nuhuun Kuwu. Tuuuh pan pepelakan aki geus kaala hasilna!” Duaanana ngaharéhéh.